Rendőrségi problémák

2024.06.20. 17:25

Akadt téma a szolnoki közgyűlésen: egyre több feladatot adnak a drogosok, a hajléktalanok és a gyorshajtók

Már a napirendi pontok előtti képviselői és frakcióvezetői kérdések, illetve az azokra adott városvezetői válaszok hangneme jelezte, nem múlt el nyomtalanul a június 9-ét megelőző politikusi adok-kapok. Fontos témákkal foglalkozott a szolnoki közgyűlés.

Mészáros Géza

A DK-s dr. Füle István arra kérte a polgármestert, hogy tájékoztassa a szolnoki közgyűlés testületét a szolnoki vízilabdázás, pontosabban a sportág további működésére vonatkozóan, utalva arra, hogy a Szolnoki Vízilabda Aréna üzemeltetőinek jelentős díjhátraléka keletkezett az áramszolgáltató felé. Szalay Ferenc elmagyarázta a képviselőnek, hogy nem a város, hanem a Szolnoki Vízilabdázás Jövőjéért Alapítvány áll a sportág felnőtt és utánpótlás szakága városi működésének hátterében. Hangsúlyozta, hogy az álhírekkel ellentétben, a civil szervezetnek köszönhetően a Szolnoki Vízilabda Aréna nem zár be, zavartalan működése biztosított. Még néhány riposzt után, lezárva a vitát, a polgármester felszólította dr. Sebestyén Ildikó címzetes főjegyzőt, hogy mihamarabb tájékoztassa őt a lehetséges jogi lépésekről a város hitelrontása miatt Füle Istvánnal szemben.

szolnoki közgyűlés
Csütörtökön ismét átpolitizált hangnemben zajlott a szolnoki közgyűlés soros ülése
Fotó: Mészáros Géza

Az első felhangok után először a Szolnoki Katasztrófavédelmi Kirendeltség tavalyi munkájáról, valamint a város tűzvédelmi helyzetéről kapott megnyugtató beszámolót a közgyűlés Földi Zsolt alezredestől, a kirendeltség vezetőjétől és Dékány László alezredestől, szolnoki tűzoltó-parancsnoktól.

Kevésbé tűnt megnyugtatónak a város közbiztonsági helyzetéről szóló beszámoló, melyet Fürj János alezredes, a Szolnoki Rendőrkapitányság vezetője tartott dr. Rádi Norbert dandártábornok, a jászkunsági vármegye rendőrkapitányának társaságában. No nem azért, mert a bűnmegelőzésben, vagy a felderítési mutatókban ne állna kiválóan a városi hatóság. A problémák hátterében vélhetően egyes társadalmi rétegek szociális gondjai állnak, melyeket sem saját maguk, sem külső segítséggel nem akarnak orvosolni.

Mint kiderült ugyanis, Szolnok egyes városrészeinek, a rendőrség által is ismert és figyelmében álló területén megnőtt a kábítószer-fogyasztás és -kereskedelem. Mivel a vármegyeszékhely szociális ellátása is maga szintű, ezért, főleg a fővárosból egyre több hajléktalan érkezik Szolnokra, ahol megbotránkoztató a közterületen tapasztalható civilizálatlan magaviseletük. A rendőrvezetők beszámolója szerint ezekre a problémákra rálátásuk van, a drogokkal összefüggő cselekményeket egyrészt felszámolják, és saját hatáskörükben prevenciót is alkalmaznak. A fedél nélküliek viselkedésére vonatkozóan is a törvényi előírásoknak megfelelően járnak el. Szóba került a tuningolt és/vagy nagy teljesítményű járművek nappali és éjszakai gyorsulási „játéka” is, melyekről ugyancsak a „felszámolás” szó hangzott el részükről.

Fürj János alezredes, a Szolnoki Rendőrkapitányság vezetője (balról) és dr. Rádi Norbert dandártábornok, a jászkunsági vármegye rendőrkapitánya számoltak be a szolnoki köz- és közlekedésbiztonságról
Fotó: Mészáros Géza

Felújításokról is esett szó a szolnoki közgyűlésen

Nem jó hír, viszont elengedhetetlenül szükségessé válik, miszerint ez év szeptember elsejétől tíz százalékkal megemelkednek a parkolási várakozási- és pótdíjak, illetve jövő év januárjától tizenöt százalékkal magasabb tarifát kell fizetni valamennyi parkolóbérlet-típusért. Ezen módosítások a város parkolórendszerének fejlesztését is szolgálja.

Elhangzott ugyanis, hogy épül a Fiumei úti iskola szomszédságában egy 72 férőhelyes szabadtéri parkolóterület, rövid időn belül megkezdődik az Ispán körút 1-3. mögötti parkoló teljes felújítása is, illetve a belvárosi Hősök tere és Szív utca által körülhatárolt telken egy méretes parkolóház is létesül.

Elfogadta ugyan a költségvetés az „Alcsi Holt-Tiszáért” Közalapítvány tavalyi évre vonatkozó beszámolóját, azonban nem támogatták a Tornóczky Györgynek, a szervezet kuratóriuma elnökének a közalapítvány város általi támogatását. Ligeti József független képviselő ugyanis kérdéseket tett fel és véleményeket fogalmazott meg a „nem támogatandó!” voksokhoz. Információi szerint a 19 millió forintos készpénzállománnyal rendelkező szervezetnek nem a városhoz kell folyamodnia támogatásért, hanem a Holt-Tiszán lévő stégekért jelentős nagyságú helypénzt beszedő, és a még nagyobb bevételt jelentő, horgászengedélyeket árusító, vagyonos Tisza Horgászegyesülettől

A közgyűlés a továbbiakban a város által működtetett cégek és intézmények, gazdasági, sport, szociális és kulturális társaságok (fél)éves beszámolóját és munkatervét vitatta meg és fogadta el.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában