Új tűzoltóautó

2024.06.17. 13:00

Valóra vált a földvári tűzoltók álma

Új tűzoltóautó gördült be a Tiszaföldvári Önkormányzati Tűzoltó Parancsnokság laktanyája elé a minap. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága és a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság egy tartalék állományú használt, de jó állapotban lévő Mercedes tűzoltóautót adományozott a tiszazugi város parancsnokságának. A tiszaföldváriak több, mint egy éves álma vált így valóra.

Pakainé Pusztai Nóra

Több mint egy évvel ezelőtt adtunk hírt arról, hogy a Tiszaföldvári Önkormányzati Tűzoltó Parancsnokság első számú szere szinte javíthatatlan állapotba került. A harmincéves autót többen is felmérték, a felújítására, illetve egy új tűzoltóautó beszerzésére a helyiek és környékbeliek összefogtak. Ki a munkájával, ki adománnyal, ki rendezvényének bevételével segítette a tűzoltókat, ám ezekkel együtt is mindössze 1,7 millió forint jött össze, ami a tízmilliós járművek megvásárlásához nem bizonyult elegendőnek. 

tűzoltóautó,tiszaföldvár
A napokban érkezett meg a laktanyához a tiszaföldvári parancsnokság új tűzoltóautója 
Fotó: Dobróka András

Néhány hete kapták a jó hírt

Fábián Attila Nándor, Tiszaföldvári Önkormányzati Tűzoltó Parancsnokság vezetője folyamatosan egyeztetett a lehetőségekről, május közepén értesítette a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága és a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, hogy egy tartalék állományú használt, de jó állapotban lévő Mercedes tűzoltóautót adományoznak nekik.

– Nagy a boldogság, a régi autóinkkal nagyon sokat küzdöttünk. Hiába volt a gyűjtés, nem tudtunk újat vásárolni. Egy éven keresztül izgultam, hogy a tartalékautó mikor adja meg magát. Sokáig nem tudtunk biztonságosan vonulni, bizonytalan volt a helyzet, hiszen nem tudtuk, hogy az autó meddig bírja, bírja-e egyáltalán – magyarázta az elmúlt év kételyeit.

Megbízható tűzoltóautó szolgálja ezután a tiszazugiakat

A napokban átvett Mercedes típus 27 éves, a tapasztalatok szerint igencsak megbízható, sőt a tűzoltók is szívesen vonulnak vele.

– Egy 30 évest cseréltünk le egy 27 évesre. Az újnak viszont jobb az állapota és ha esetleg valamikor alkatrészre lesz szükség, akkor az ellátottság is megoldottabb – sorolta az előnyöket.

A Tiszaföldvárra érkezett tűzoltóautót évekkel ezelőtt, 0 kilométerrel, Karcagon állították szolgálatba, majd a vármegyei tartalékba került, ahonnan több tűzoltóságot is megjárt. 

– Néhány hete írtuk alá a szerződést, egy pár technikai dolog marad hátra, például, hogy azokat a berendezéseket kiszerelték, amik a katasztrófavédelem tulajdona – mondta a parancsnok.

Hamarosan a tiszaföldvári tűzoltók címere is az új autóra kerül

Alig töltött el néhány órát az autó a laktanyánál, már vitték is a festőműhelybe. 

– A helyi vállalkozó Nagy Ferenc vállalta eddig, hogy fényezi az autóinkat, most sincs ez másként. Lekerült a szerről a Karcag felirat, polírozzák, utána megkapja a tiszaföldváriakra jellemző festést, címert és a parancsnokság nevét – emelte ki.

Feladat még akad az új szerrel, egy kötelező nagyszervíz vár még az autóra a napokban.

– Az olaj- és szűrő-, valamint ahol szükséges izzócsere mellett átnézetjük a fékeket. A nyomdaipari dolgokat megrendeltük, talán 2-3 héten belül munkába is tud állni az autó – fogalmazott örömmel a hangjában Fábián Attila Nándor. 

Még mindig vásárolnának egy autót

Bár civil szervezetek, magánszemélyek, vállalkozások, sportegyesületek is a jó ügy mellé álltak, kevesebb mint 2 millió forint gyűlt össze az elmúlt egy év alatt, ezt a Tiszaföldvári Önkormányzati Tűzoltó Parancsnokság elkülönítve kezelte. A terv, hogy a helyi tűzoltóegyesületet támogassák, a céljuk továbbra is egy új autó megvásárlása, amivel bebiztosítanák, hogy feladataikat folyamatosan ellátják.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában