Tiszasüly

2024.07.07. 15:00

„Nem gondolkodtam, ugrottam” – két fiú vetette magát az elmerült horgász után: így zajlott az életmentés

A vízparton és a vízben igyekezett kikapcsolódni a nagy melegben Dandás Zoltán és Lakatos Ádám. Tiszasülynél, a Tiszában úsztak és hűsöltek a falubéli unokatestvérek, amikor arra lettek figyelmesek, hogy nagy baj történt... Az életmentés főszereplői nem hezitáltak, azonnal ugrottak.

Rimóczi Ágnes

„Igazi bátorságról, tettrekészségről és emberségről tett tanúbizonyságot két tiszasülyi fiú. Szombat délután egy budapesti horgász csónakjából a Tiszába esett. Lakatos Ádám és Dandás Zoltán a balesetet látva rögtön a vízbe ugrottak, és kimentették a férfit” – így kezdte bejegyzését Tiszasüly polgármestere, aki közösségi oldalán számolt be egy hősies szombati életmentésről.

életmentés, víz, kéz
Lakatos Ádám és Dandás Zoltán egy horgász életét mentették meg, aki belesett csónakjából a Tiszába. Az életmentésről maguk a főszereplők számoltak be hírportálunknak
Fotó: Shutterstock.com / Forrás: Illusztráció

Hírportálunk utánajárt, mi történt. Mint megtudtuk: valóban egy horgász esett a vízbe, akit két helyi, egy 15 és 19 éves fiatal mentett ki.

Így történt az életmentés: nem hezitáltak

– Fürödni mentünk az unokaöcsémmel a stéghez. Egyszer megjelent egy horgásztársaság, egyikük épp a csónakra akarta felszerelni a motort, amikor a vízbe esett. Elmerült. A víz nagyon gyorsan elsodorta, amikor először feltűnt a test, beugrottam és úszni kezdtem felé – idézte fel az eseményeket az idősebbik fiú, Dandás Zoltán. Ahogy a fiatalember elmondta: az unokaöccse, Ádám is ugrott, és úszott ő is, hogy segítsen neki.

– Amikor láttam, hogy Zoli beugrott, nem gondolkodtam, én is ugrottam. Egyszer feltűnt a férfi teste, de aztán megint elmerült. Később újra feltűnt, de addig már percek teltek el, óriási a sodrás, vitte a bajba jutott férfit. Amikor elértük, és meg tudtuk fogni, húztuk kifelé, ekkor már a társaság egyik tagja is segített, és így tudtuk a partra húzni – mesélte megkeresésünkkor Lakatos Ádám.

Nem volt eszméleténél, amikor kihúzták 

Ahogy a fiúktól megtudtuk: nem volt eszméleténél a férfi.

– Párszor megütögettem az arcát, és benyúltam a szájába, ekkor kijött belőle a sok víz – emlékezett vissza Zoltán. – Ekkor még nem tért teljesen magához, csak hörgött, később nyerte vissza az eszméletét. Akkor már többekkel együtt felvittük a gátra, oda érkeztek a mentők – tette hozzá Ádám.

Őket egyébként szintén egy helyi férfi, a családjával arra sétáló Ulviczki János hívta ki. A mentők végül stabil állapotban tudták elszállítani a férfit.

Mentőhelikoptert is riasztott az OMSZ

– A helyszínre mentőegységet és mentőhelikoptert is riasztottunk, egy középkorú férfit állapotstabilizálást követően földi úton szállítottak bajtársaim kórházba. A férfi eszméleténél volt – tájékoztatott érdeklődésünkre az Országos Mentőszolgálat kommunikációs osztálya.

„Büszkék lehetnek rájuk a szüleik...”

A történet tehát jó véget ért. Szerencsére jókor volt jó helyen a két fiatalember, akik nem gondolkodtak, cselekedtek. Hősies tettükről ők szerényen vallanak, ezzel együtt az egész falu büszke rájuk.

– Jó tudni, hogy ilyen fiatalok nőnek fel a településen, szüleik büszkék lehetnek rájuk, polgármesterként én is az vagyok. Minden tiszteletünk a srácoké – kommentálta Nagy Richárd a történteket. A településvezető hozzátette: a horgásznak mielőbbi felépülést és hazajutást kíván mindenki.

– Végül kérünk mindenkit, hogy óvatosan töltse szabadidejét a Tiszán, hogy ne történjen tragédia – tette hozzá.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában