Gyermekhorgászok

2024.07.03. 10:30

Gyermekhorgászok vették birtokba öt napra a Csónakázó-tavat Tószegen

Immár harmadik alkalommal rendezte meg napközis tábor jellegű programját a Tószegi Tiszavirág Horgász Egyesület. A gyermekhorgászok hozzáértő segítők útmutatásával sajátították el a pecázás alapvető fortélyait.

Kovács Berta

Július 24-én vette kezdetét Tószegen a gyermekek ötnapos horgászfoglalkozása. A programot a Tószegi Tiszavirág Horgász Egyesület 8 és 14 év közöttieknek hirdették meg. A teljesen kezdőktől kezdve a horgászismeretekkel már rendelkező gyermekhorgászok egyaránt jelentkezhettek. A tizenkilenc résztvevő között egyaránt akadt olyan, aki életében először vett horgászbotot a kezébe, és olyan is, aki nem először vett részt az egyesület nyári programján. A gyerekek reggeltől délig tartó foglalkozásokon lépésről lépésre sajátították el a horgászathoz szükséges alapvető tudnivalókat.

Gyermekhorgászok, Tószegen
Összeálltak egy fotó erejéig a gyermekhorgászok és oktatóik
Fotó: FOTÓ: Beküldött

A horgásztanoncok három hozzáértő – Nyolczas Krisztián, Nyolczas Ignác és Kiss József – útmutatásával ismerkedtek a vízparti kikapcsolódás e remek módjával.

– Az első nyári gyermek horgászfoglalkozást 2022-ben rendeztük meg – idézte fel Bedekovics László, a horgászegyesület elnöke. – Akkor is az volt a célunk, hogy a gyerekeket a szünidőben legalább erre az időre kimozdítsuk a számítógép, a videójátékok mellől, a szabadba, a természetbe. Most is ez volt a fő szándékunk, így legalább erre az időre nem a laptopot nyomkodják vagy az okostelefont nézegetik. Az ötnapos program pörgős volt és nagyon jó hangulat jellemezte. A gyerekek tudtak halat fogni, volt olyan nap, amikor nagyon nagy étvággyal haraptak, így aki épp akkor vett botot a kezébe először, az is gyorsan fogott halat, így megvolt a sikerélmény – hangsúlyozta Bedekovics László.

Gyermekhorgászok, Tószegen, halfogás
Az első izgalmas szákolás oktatói segítséggel
Fotó: Beküldött

Azt is megtudtuk, egy kislány is részt vett a foglalkozásokon a fiúk mellett, ő is nagyon élvezte, pedig budapesti. A mamájához jön nyaranta, és másodjára jelentkezett pecázni.

Első nap az ifjoncok megismerkedtek a halfajokkal, az egyszerűbb horgászmódszerekkel, csalikkal, az összeállított szerelékeket természetesen ki is próbálták.

gyermekhorgászok, Tószegen, halfogás
Nagy élmény volt a gyermekhorgászok számára a halfogás
Fotó: Beküldött

Második nap elmélyedtek a technikák tanulmányozásában, szerelékek összeállításában, gyakorolták a célba dobást. 

Szerdán a tó környéki élővilággal is közelebbről megismerkedtek, ebben Pálinkás Csaba, a Magyar Madártani s Természetvédelmi Egyesület vármegyei elnöke volt segítségükre.

A csütörtök kvízzel kezdődött, az eddig tanultakból adtak számot teszt formájában. Ezt követően ellátogatott hozzájuk Planicska Ferenc, a Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetségének halőrzési vezetője, aki a halőrök munkájáról mesélt. Utána természetesen szintén pecáztak.

gyermekhorgászok, ponty, haraptak a halak
Ez a ponty már megvan! Jól haraptak a halak
Fotó: Beküldött

Az ötödik nap volt a legizgalmasabb: horgászversenyt rendeztek. Villám Ádám győzött, ő fogta egyébként a legnagyobb halat is. A második helyen Földi Dávid, a harmadikon Nyerlucz Csaba végzett. De az első hat helyezettet jutalmazták serlegekkel és egyéb díjakat is átadtak.

A program játékos formában ért véget: a gyerekek oktatóikat próbálgathatták vízzel töltött lufival eltalálni, sikerül is őket jól eláztatni nagy nevetések közepette.

Az öt nap folyamán az idő mindvégig kegyes volt az ifjú pecásokhoz. Egyik nap kezdődött csak úgy, hogy esőtől kellett tartaniuk, ám szerencsére a felhők elvonultak. Pénteken is csak akkor érkezett egy zápor, amikor a részvevők már elvonultak a helyszínről.

Szombaton pedig aki a 10. évüket betöltöttek közül aki akart, állami horgászvizsgát is tehetett.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában