Életmentő műtétek

2024.07.05. 17:20

Óriási küzdő a lyukas szívvel született Merse baba, szüleiben is ő tartja a reményt

Lyukkal a szívén született az abonyi Merse baba, akinek nem működik az egyik veséje, és jelenleg is intenzív osztályon kezelik. A kisfiú szülei mindent megtesznek érte, miközben nem tudják, mit hoz a holnap.

Rózsa Róbert

Krupincza Merse Mórt nagyon várták szülei. Annyira, amennyire csak egy új jövevényt lehet, és tavaly november óta ő is az abonyiak népes családjába tartozik. Merse baba számára viszont nehezebb út rendeltetett, mint másoknak. A kisfiú még az anyukája hasában volt, amikor az orvosi vizsgálatok megállapították, hogy több genetikai problémával jön majd világra.

Merse baba, kisfiú, Abony
Egyszerre több genetikai problémával született az abonyi Krupincza Merse baba
Fotó: Facebook

Több genetikai problémával született Merse baba

Mersének az egyik veséje nem működik, gyomor- és végbélelzáródással született, és a szívével is több, összetett probléma van. Emiatt születése után rögtön meg kellett műteni, így azóta legalább tud táplálkozni, és sztómazsákot is kapott – utóbbi kapcsán vár még rá egy nagy műtét, mellyel az alsó elzáródást is helyrehozzák.

Csakhogy – mint a Merse történetéről beszámoló Abony Sajtó írta – kiderült, hogy szívproblémája a várakozásoknál nagyobb és sürgetőbb. Szívét a múlt héten, Budapesten megműtötték, a nyolc hónapos fiúcskát jelenleg is intenzív osztályon ápolják.

Miközben Merse baba derekasan küzd, szülei nap mint nap igyekeznek megtenni mindent felépüléséért. Édesanyja a műtétet követően már beköltözhetett mellé a kórházba, apukája pedig szinte állandóan úton van, naponta jár hozzájuk a fővárosba.

„Nem lehet elképzelni, min megyünk keresztül”

– Nem lehet elképzelni, min megyünk keresztül. Annyira szürreális az egész – mondta el hírportálunknak Tamás, Merse apukája. Mint mondta, több intenzív osztályon is jártak már fiukkal, de ezt megélni egész más, mint amiket filmekben látni.

– Nem tudjuk, mi vár ránk holnap, és ez hatalmas stressz. Van, hogy a párommal csak csöndben ülünk egymás mellett, de tudjuk, mire gondol a másik. Nagyon magányos dolog ez.

Gyógyszerelvonási tünetekkel is meg kell küzdenie

Mint Tamás mondta, Mersének volt egy lyuk a szívén, a műtétet viszont kétszer is elhalasztották. De Tamás szerint nem könnyű látniuk gyermekükön a gyógyszerelvonás tüneteit sem, mivel Merse szervezetét eddig a gyógyszeres kezelés működtette.

Eközben a család anyagi tartalékait felemésztette az útiköltség. Ha minden jól megy, hamarosan elkezdődik Merse rehabilitációs kezelése, ám hogy ez mivel jár majd, azt Tamásék egyelőre szintén nem tudják.

A műtétek után most először mosolygott újra

A sok nehézség közepette pedig pont Merse önti a legtöbb erőt szüleibe.

– Merse nagyon erős kis fickó! Mindig mutatja nekünk, hogy „itt vagyok, jól vagyok”. Óriási erőt ad – fogalmazott Tamás, hozzátéve, nagy boldogság érte őket a napokban: a műtétek után most először újra mosolygott kisfiuk.

Egyszerűen segíthet a családnak, aki szeretne

Amennyiben ön is segíteni szeretné Merse baba felépülését, az alábbi számlaszámon megteheti:

Krupincza Tamás, OTP Bank Nyrt: 11773425-02843867-00000000.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában