Galériával és videóval

2024.11.29. 18:41

Mutatjuk a tökéletes bejgli receptjét

A bejgli magyar nevén mákos vagy diós tekercs, tradicionális magyar karácsonyi étel, hagyományosan dióval vagy mákkal, újabban gesztenyével, kakaóval vagy aszalt szilvával töltött édesség, de létezik meggyes-mákos, gesztenyés-szilvás, almás-mákos és káposztás változata is.

A karcagi Kerekcipó Pékségben Laczik Dénes Imréné tulajdonos-ügyvezető és munkatársai ( Mészáros Tamás és Füleki Edit) készítették el a hagyományos, mákos változatot.

bejgli
A bejgli mellett fonott kalács is készült Fotó: Daróczi Erzsébet

– Mi mindig arra törekszünk, hogy egyféle tésztából többféle terméket tudjunk előállítani. Ugyanígy van ez a kelt tészta esetében is, nyilván a bejglinél annyira nem nagy a variáció és túl sok lehetőség nem lehet, a klasszikus bejglihez és pozsonyi kiflihez nem nyúlunk hozzá.

Még az alaptésztából különlegességként, karácsonyra szoktunk ünnepi kalácsot sütni egy dekorációval. A tortaformára sütött - pudingos mákos süteménynél kis fenyőfa dekorációt alkalmazunk azért, hogy ünnepi hangulata legyen. Akár egy ünnepi gyertyát is lehet a kész torta közepére tenni és ezzel vidámabbá tesszük az ünnepi asztalt.

A kelt kalács nálunk épp olyan kedvelt karácsonykor is, mint egész évben. Készül diós, mákos kakaós töltelékkel, de sós kalácsot is sütünk az ünnepre azért, mert a húsról mi, magyarok nem tudunk lemondani ilyenkor sem, így a finom húsok mellé egy sós kalácsot szívesebben elfogyasztunk.

– Annyi különbség van a tésztájában, hogy nyilvánvalóan nem 10 %  cukorral készül, hanem a sóból 1 % helyett 2 % sót teszünk bele.
Az összetétele: liszt, élesztő, só, margarin, cukor, vagy esetleg jobb esetben vaj. A bejglit vajjal szoktuk, a kelt kalácsot margarinnal és tojás is kell. Van, aki tojásport és tejport is használ.  Mi a bejglinél ragaszkodunk a tojáshoz és mindenféle természetes alapanyaghoz.

Ünnepi Kalács

Hozzávalók 10 db 1/4 kg-os fonott kalácshoz, a sós kalácsnál a só picit több!

  • liszt 1,70 kg
  • élesztő 8 dkg
  • só csipet
  • margarin 18 dkg
  • cukor 17 dkg
  • tojás 3 db
  • tej 8 dl
  • bejgli 10 db 50 dkg-os
  • liszt 0,93 kg
  • élesztő 7 dkg
  • só csipet
  • vaj 32 dkg
  • cukor 9 dkg
  • tej 2 dl
  • tojás 10 db

Töltelék

  • 13 dkg darált mák / vagy darált dió és 13 dkg cukor

A töltelékhez a darált mákot a tejjel, cukorral felfőzzük, kihűtjük, mert hidegen kerül a tésztára. A diót apróra ledaráljuk és ugyanígy elkészítjük a szirupot és kihűtjük. Érdemes először a tölteléket elkészíteni és amíg hűl, addig begyúrni a  tésztát. Arra ügyeljünk, hogy a hozzávalók azonos hőmérsékletűek legyenek.

A tészta elkészítése:

A lisztet a hideg vajjal elmorzsoljuk, és a tészta többi hozzávalóit beletesszük, majd jól összegyúrjuk, hogy rugalmas tésztát kapjunk. A tésztát ekkor szépen kiadagoljuk és kis cipókat készítünk.

A cipókat vékony téglalap alakúra nyújtjuk, majd egyenletesen rákenjük egy adag diós vagy mákos tölteléket úgy, hogy a tészta szélein (kb. 2 cm) üresen maradjon. Először balról-jobbra hajtjuk a töltelékre az üres tészta részt és feltekerjük szorosan. Ügyeljünk arra, hogy a tészta vége alul legyen, hogy ne folyjon ki a töltelék.

Miután megtöltöttük a rudakat, kezdődhet a kelesztés. A sütőpapírral bélelt tepsibe rakott bejgli tekercs tetejét lekenjük tojássárgájával, majd kelesztjük. A rudakat kb. 10 centire helyezzük egymás mellé, hogy ne érjenek össze kelés közben, s így nem folyik ki a töltelék sem.
Miután megkeltek, mehet rá a tojásfehérje, s újból kelesztjük, így megszárad a tetején a tojásfehérje.

A bejgliket előmelegített, 180 fokos sütőbe tesszük – ha van, légkeverésesre állítjuk vagy alsó - felső sütésre. Sütőfüggő. hogy mennyi idő alatt sül ki, érdemes tűpróbát csinálni. Ha nem ragad a villára, akkor kész.

Fonott kalács készítése:

A fonott kalács elkészítéséhez egy mély tálban elmorzsolunk 3 evőkanálnyi lisztet a margarinnal. Ezután beleszórjuk az élesztőt és a cukrot. A tejet kéz melegre langyosítjuk, hozzákeverjük a tojássárgájákat, majd a lisztes keverékre öntjük, és hozzáadjuk a sót. A maradék lisztet hozzászitáljuk és lágy tésztává dolgozzuk.

A tésztából cipót formálunk és kelni hagyjuk. Ezalatt a duplájára nő.

A megkelt kalácstésztát 3 vagy 6 egyenlő részre osztjuk, egyenként kb. 20 centi hosszú rúddá hengergetjük. Ezeket egymás mellé fektetjük egyik végét összenyomjuk, s a szárakat mint egy copfot, befonjuk.

A fonott kalácsot sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, letakarjuk és ismét kelni hagyjuk. Ha megkelt, először felvert tojással lekenjük, hagyjuk kelni és 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük. Eközben a kalács szép aranybarna színt kap. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában