2024.11.25. 06:55
A szolnoki férfi teljesen mást talált a felpucolt libában, mint amire számított
Abszurd történet látott napvilágot az egyik szolnoki Facebook csoportban. Egy férfi nemrégiben egész libát vásárolt, de kisebb májat kapott, mint amire az ár alapján számított. Jóval kisebbet.
Előrendeléssel vásárolt libát egy szolnoki férfi a napokban. A közel ötkilós állatért 17 ezer forintot fizetett. Ahogy a férfi az egyik szolnoki Facebook csoportban közzétett bejegyzésében fogalmazott, az árus azt mondta, az ár azért ennyi, mert egy elfogadhatóan szép máj lesz benne. De mint később kiderült kisebb májat kapott, mint remélte. A férfi megdöbbent, amikor otthon kicsomagolta az egész libát.
Kisebb májat kapott, mint remélte
– Feldaraboltam és az egyéb belsőségek mellett egy 64 gramm súlyú májat találtunk benne. A színe és kinézete alapján szerintem nem is libamáj, vagy pulyka- vagy csirkemáj lehet – írta.
A hozzászólások között azonnal megkezdődött a találgatás az ügyben. Voltak, akik felvételeket csatoltak be arról, hogy valójában, hogy néz ki egy pecsenyeliba mája.
– Megsütöttem ezt a mini májat is, s az íze alapján inkább pulykamájra tippelek – fejtette ki a poszt szerzője.
Hogy csakugyan történt-e probléma, az ez esetben aligha deríthető ki. Az viszont biztos, hogy az ünnepek közeledtével mindenkinek érdemes alaposabban megnéznie, milyen étel kerül majd a család asztalára.
Fehérborosan is meg lehet sütni a májat
Különbséget kell tenni hízott és pecsenyelibamáj között. Utóbbi kisebb és kevésbé zsíros, ám hasonlóan ízletes, mint a hízott változat. A pecsenyelibamájat többféleképpen el lehet készíteni, a Mindmegette.hu gasztronómiai portál például fehérboros sütéssel javasolja. A finomság nemcsak Márton napon lehet ízletes vacsora.
Íme a recept:
- A vöröshagymát megtisztítjuk, félfőre vágjuk, a fokhagymát megpucoljuk és apróra vágjuk. A pecsenyemájat megtisztítjuk és szárazra töröljük.
- Egy nagyobb serpenyőbe kanalazzuk a zsírt, erre rakjuk a félfőre vágott hagymát, sózzuk, közepes lángon kevergetve, időnként pirítva 7-8 perc alatt puhára dinszteljük. Hozzáadjuk a fokhagymát.
- Amíg a hagymát dinszteljük, közben a libamájak egyik oldalát fűszerezzük kakukkfűvel és rozmaringgal. A serpenyőben a dinsztelt hagyma visszamaradt zsiradékára fektetjük a fűszeres oldalukkal lefelé a szeleteket. Ügyeljünk arra, hogy a serpenyő forró legyen és megfelelő méretű
- A májat először addig sütjük, amíg a szélei el nem kezdenek fehéredni, ez nagyjából két-három percet vesz igénybe, ezalatt a másik, még nyers oldalát befűszerezzük, ezután pedig már meg is fordíthatjuk. A pirult fűszeres oldalt is sózzuk és borsozzuk.
- A májakat további két-három percig sütjük, majd a szinte teljesen elkészült májhoz adjuk a dinsztelt hagymát, elkeverjük, és felöntjük fehérborral, majd további egy-két perc alatt elforraljuk az alkoholt.