2025.01.01. 10:00
Így készül a legfinomabb korhelyleves: ne spóroljuk ki belőle a füstölt húsokat! – videóval, galériával
A hagyomány szerint a szilveszter éjszakája utáni másnaposság ellen igen jó gyógyír a leves, amit füstölt sertéshússal készítünk. A korhelyleves lényegében egy savanyúkáposzta-leves. Legújabb cikkünkben a korhelyleves elkészítését mutatjuk be az Alföldi Agrár Szakképzési Centrum, Kenderesi Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium segítségével.
A korhelyleves eredetéhez egészen a római korig kell visszautaznunk az időben. A korhely szó egy német szójárásból ered, melynek jelentése léhűtő. Az étel lényegében egy savanyú káposztaleves, melyhez az alapot Pannónia területéről hozták a rómaiak. A leves háttértörténetét röviden úgy lehetne összefoglalni: a főszakács káposztalevest szeretett volna készíteni, amihez végül nem friss, hanem savanyú káposztát hozattak neki a lovas kocsival. A séf megkóstolta, és ízlett neki, ezért hát úgy döntött, felhasználja a levesbe.

Fotó: Daróczi Erzsébet
A korhelyleves kiváló lehet másnaposság ellen
Nem ez ugyanakkor az egyetlen káposztaleveshez kapcsolódó történet. Az ételt ugyanis egy-egy csata utáni italozós ünneplést követően, másnaposan fogyasztották el. Mivel jólesett számukra a leves, így lett aztán az idők múlásával a káposztaleves kijózanító csodafegyver, például szilvesztert követően.
A fogás elkészítésében Kerepesi Pál, az Alföldi Agrár Szakképzési Centrum, Kanderesi Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium szakoktatója és Lólé Sarolta tanuló volt segítségünkre.
– Ez egy gazdagon elkészített leves lesz, amelybe füstölt tarja, illetve füstölt kolbász is kerül. A végén egy kis tejfölös habarással sűrítjük majd. Nem feltétlenül szükséges lisztet használni a habaráshoz, helyette kivehetünk a levesből egy kis káposztát, leturmixoljuk, és a tejfölös habarást ezzel is elkészíthetjük – mondta a rutinos oktató.
Hozzávalók (4 személyre):
- 40-50 dekagramm savanyú káposzta
- 30 dekagramm füstölt tarja
- 20-25 dekagramm kolbász
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 4-5 babérlevél
- 4-5 gerezd fokhagyma
A korhelyleves készítése
Fotók: Daróczi ErzsébetElkészítése:
A káposztát szükség esetén kimossuk, majd a füstölt szalonnát kockára vágjuk. A visszamaradt zsiradékon a kockára vágott vöröshagymát üvegesre pirítjuk, aztán fűszerpaprikával megszórjuk, ehhez öntjük hozzá a káposztát, amit négy-öt percig párolni hagyunk. Felengedjük körülbelül kétliternyi vízzel, ezután beletesszük a karikára vágott kolbászt, illetve a kockára szeletelt tarját, ezt egyébként egészben is bele lehet tenni. Körülbelül harmincöt-negyven perc alatt készre főzzük az ételt, közben babérlevéllel, sóval és kevés borssal ízesítjük. Fontos kiemelni a káposzta sósságát, ennek mértékétől függ ugyanis nagyban, mennyire kell utána sózni.
Amikor végeztünk az előző folyamattal, készítünk egy tejfölös habarást, amit egy-másfél kanálnyi liszttel, illetve másfél deciliternyi tejföllel besűrítünk. Az utolsó folyamatban, a habarás előtt tesszük hozzá a virslit, annak elég, hogy ha csak fölmelegszik. A végén rakhatunk a tetejére egy kis tejfölt. Friss kenyérrel tálalhatjuk is.
Jó étvágyat hozzá!