Karcag

2025.01.01. 10:00

Így készül a legfinomabb korhelyleves: ne spóroljuk ki belőle a füstölt húsokat! – videóval, galériával

A hagyomány szerint a szilveszter éjszakája utáni másnaposság ellen igen jó gyógyír a leves, amit füstölt sertéshússal készítünk. A korhelyleves lényegében egy savanyúkáposzta-leves. Legújabb cikkünkben a korhelyleves elkészítését mutatjuk be az Alföldi Agrár Szakképzési Centrum, Kenderesi Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium segítségével.

A korhelyleves eredetéhez egészen a római korig kell visszautaznunk az időben. A korhely szó egy német szójárásból ered, melynek jelentése léhűtő. Az étel lényegében egy savanyú káposztaleves, melyhez az alapot Pannónia területéről hozták a rómaiak. A leves háttértörténetét röviden úgy lehetne összefoglalni: a főszakács káposztalevest szeretett volna készíteni, amihez végül nem friss, hanem savanyú káposztát hozattak neki a lovas kocsival. A séf megkóstolta, és ízlett neki, ezért hát úgy döntött, felhasználja a levesbe.

korhelyleves
A korhelyleves elkészítésében Kerepesi Pál, az Alföldi Agrár Szakképzési Centrum, Kanderesi Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium szakoktatója és Lólé Sarolta tanuló volt segítségünkre
Fotó: Daróczi Erzsébet

A korhelyleves kiváló lehet másnaposság ellen

Nem ez ugyanakkor az egyetlen káposztaleveshez kapcsolódó történet. Az ételt ugyanis egy-egy csata utáni italozós ünneplést követően, másnaposan fogyasztották el. Mivel jólesett számukra a leves, így lett aztán az idők múlásával a káposztaleves kijózanító csodafegyver, például szilvesztert követően.

A fogás elkészítésében Kerepesi Pál, az Alföldi Agrár Szakképzési Centrum, Kanderesi Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium szakoktatója és Lólé Sarolta tanuló volt segítségünkre.

– Ez egy gazdagon elkészített leves lesz, amelybe füstölt tarja, illetve füstölt kolbász is kerül. A végén egy kis tejfölös habarással sűrítjük majd. Nem feltétlenül szükséges lisztet használni a habaráshoz, helyette kivehetünk a levesből egy kis káposztát, leturmixoljuk, és a tejfölös habarást ezzel is elkészíthetjük – mondta a rutinos oktató.

Hozzávalók (4 személyre):

  • 40-50 dekagramm savanyú káposzta
  • 30 dekagramm füstölt tarja
  • 20-25 dekagramm kolbász
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 4-5 babérlevél
  • 4-5 gerezd fokhagyma

Elkészítése:

A káposztát szükség esetén kimossuk, majd a füstölt szalonnát kockára vágjuk. A visszamaradt zsiradékon a kockára vágott vöröshagymát üvegesre pirítjuk, aztán fűszerpaprikával megszórjuk, ehhez öntjük hozzá a káposztát, amit négy-öt percig párolni hagyunk. Felengedjük körülbelül kétliternyi vízzel, ezután beletesszük a karikára vágott kolbászt, illetve a kockára szeletelt tarját, ezt egyébként egészben is bele lehet tenni. Körülbelül harmincöt-negyven perc alatt készre főzzük az ételt, közben babérlevéllel, sóval és kevés borssal ízesítjük. Fontos kiemelni a káposzta sósságát, ennek mértékétől függ ugyanis nagyban, mennyire kell utána sózni.

Amikor végeztünk az előző folyamattal, készítünk egy tejfölös habarást, amit egy-másfél kanálnyi liszttel, illetve másfél deciliternyi tejföllel besűrítünk. Az utolsó folyamatban, a habarás előtt tesszük hozzá a virslit, annak elég, hogy ha csak fölmelegszik. A végén rakhatunk a tetejére egy kis tejfölt. Friss kenyérrel tálalhatjuk is.

Jó étvágyat hozzá!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában