2025.03.09. 12:13
Ez már valami! Fotókon és videón is mutatjuk a rekordméretű óriáskolbászt Abádszalókról
Fesztiváloztak a böllérek Abádszalókon. Ha a kerítés nem is volt kolbászból, az biztos, hogy az egy négyzetméterre jutó kolbászok száma és mennyisége igencsak kiemelkedő volt. Különösen, hogy rekordméretű kolbász is készült.
Szombaton rendezték meg a XVII. Tiszator Böllérfesztivált. Az egész napos rendezvény egyik legnépszerűbb pillanata most is az volt, amikor elkészült a rekordméretű kolbász. Nemcsak a hossza, de az íze is figyelemreméltó volt.

Fotó: Rimóczi Ágnes
Volt már ennél nagyobb az abádszalóki rekord, de láthatóan ez a böllérfesztivál látogatóit egyáltalán nem zavarta. Mutatta ezt, hogy bizony kígyózott a sor a rekordméretű kolbász standja előtt szombaton dél körül. Ha nem is volt olyan hosszú a sor, mint maga a kolbász, azért hosszú perceket kellett arra várni, hogy megkóstolhassuk a különleges disznótorost.
XVII. Tiszator Böllérfesztivál
Fotók: Kiss JánosOdafigyelést igényelt a kolbász sütése
– Nem a háztartásokban megszokott módon készült ez a kolbász, inkább grilleztünk, mint sütöttük. A mérete miatt nagy odafigyelésre volt szükség, hogy megfelelően készüljön el – mondta el a méretes kolbászspirál mellett Barta István, a kolbászkészítő csapat irányítója, egyébként a város önkormányzati képviselője.
– Fontos figyelni a szél irányát, az befolyásolja a sülést. Végig figyeltük és forgattuk a közel két és fél méter átmérőjű kolbászsütőt, hogy egyenletesen készüljön az étel. Nagyon fontos volt, hogy megsüljön, de arra is figyelni kellett, hogy ne süljön túl – árulta el a csapatvezető.
Nemcsak nagy, finom is volt a rekordméretű kolbász
Ránézésre rendben volt, néhány perc múlva a csapat tagjai darabolni kezdték a kolbászt, melyre rengetegen vártak. Gyorsan fogyott a finomság, de méretéből fakadóan sokaknak jutott belőle.
A kóstolók arcán egytől-egyig elégedettség látszott. Mi is kóstoltuk, hasonlóan vélekedtünk: kiválóan sikerült a rekordméretű kolbász, mely, mint megtudtuk az eredeti tervet picit túlszárnyalta.
Mintegy 160 kilogramm húsból készült és a tervezett 257 métert kicsit megtoldottuk, közel 258 méter lett végül a kolbász
– tette hozzá végül Barta István.