2025.04.02. 06:20
Újabb tervezett üzem miatt aggódnak a szolnokiak, a cégvezető minden felvetést cáfol
A környéket elárasztó bűztől, ingatlanjaik elértéktelenedésétől tartanak a szolnoki Vízpart körút mellett élők. A vita azután indult meg, hogy egy helybeli vállalkozó megírta, az ott létesítendő gombatermesztő üzem miatt élhetetlenné válhat a városrész. A beruházó hírportálunknak viszont azt mondta, nincs ok az aggodalomra.
Még a falai sem állnak, de máris aggodalmat okoz a szolnokiak körében egy, a város határában épülő gombatermesztő. Az üzem a Keszeg utcában épült-épül, ez idáig visszhang nélkül. Csakhogy vasárnap Cora Tibor, a leendő gombászattól pár száz méterre lévő Bicskás Székely Fogadó tulajdonosa szót emelt az építkezés ellen. És bizony a közösségi médiában ezzel kapcsolatban tett bejegyzéséhez számolatlanul érkeztek a helyeslő hozzászólások.

Fotó: Mészáros János
Félnek, hogy büdös lesz a gombatermesztő
A fogadó-tulajdonos azt írta, utánanézett az üzem technológiájának, ami szerinte megegyezik az ócsai és a kiskunlacházai gombatermesztők működésével. Keresgélése során arra jutott, hogy a gyár humuszban, vagyis – írása szerint – csirke- és lótrágya-keverékben termeszti majd a gombát. Emiatt bűz áraszthatja el a környéket, élhetetlenné téve azt, lehúzva egyúttal az ottani ingatlanok értékét.
Bár mint írta, egyeztetett az építtetővel, de „gyanúsan szép és jó volt minden, amit mondott”. Ezért elmondása alapján terepszemlét tartott Ócsán és Kiskunlacházán is.
- Ottani élményei pedig nem voltak szívderítőek.
- Mint írta, a helybeliek a széljárástól, időjárástól függően az életüket megkeserítő bűzről számoltak be neki.
„Magyarázhatja a beruházó, hogy majd itt Szolnokon így lesz meg, úgy lesz. Ott voltam és éreztem, amit éreztem. Láttam, amit láttam. A tapasztaltak alapján bizton állítom, ha ez a gombatermesztő üzem megépül, akkor az Alcsi-szigeten a Ponty utca, Tölgy utca, Keszeg utca, Halsütő utca, Vízpart körúton át a Kertvárosba is eljut az a kellemetlen szag, ami az üzem működése folyamán keletkezik” – fogalmazott Cora Tibor, nehezményezve, hogy a szolnoki telep közvetlenül a kertváros mellé épül, holott Ócsán és Kiskunlacházán kilométerekre a lakott területtől húzták fel a gombászatokat. Majd lakossági összefogást, az építkezés leállítását említette.
Csiperkét termesztenek majd a városrészben
Az amúgy a környéken lakó, vállalkozása mellett otthonát is féltő tulajdonos írására az építtető C&L Paeonias ügyvezetője reagált. Varjú Ákos a Szoljon.hu-nak elmondta, az iparágban a jelenlegi legkorszerűbb technológiával rendelkező gombafarmot építenek.
– Csiperkét termesztünk majd, egy rendkívül egészséges fehérjeforrást, egész évben egyenletes termeléssel. Ehhez 7200 négyzetméteres csarnokot létesítünk, azon belül 18, egymástól hermetikusan elszeparált termesztőházat építünk. Heti 72 tonna friss gomba kerül majd ki az üzemből. Idén ősszel kezdjük a termelést, amellyel közel hetven embernek adunk munkát – fejtette ki hírportálunknak Varjú Ákos.
Mint mondta, csiperkéjük termőalapja sterilizált komposzt, amely nem Szolnokról származik majd, és ez nagyon fontos.
Nem az üzemek, hanem a komposztálók büdösek
– Joggal vetik fel a szagot azok, akik Kerecsend, vagy Kiskunlacháza környékén járnak, de az nem a gombafarm, hanem a komposztüzem „mellékhatása”. Szolnokon komposzt-előállítás nincs, Áporkáról érkezik majd, zárt rendszerben a komposzt. Spórával átszövetett komposztot használunk, amelynek egyáltalán semmilyen szaga nincs, és ez igaz a letermett komposztra is – magyarázta Varjú Ákos.
Kiemelte, a Facebook-bejegyzésben citált példák azért nem jók, mert azokon a helyeken komposztálók üzemelnek, gombatermesztés viszont nincs. Márpedig a kellemetlen szagokat a bioanyag-előállító bocsátja ki.
Hozzátette, a kerecsendi az egyedüli vegyes üzem, vagyis komposztáló és farm is működik, így nyilván annak is „érezni” a működését.
– Hogy Szolnokon csirke- és lótrágyakeverékből készítünk majd termőalapot, az egyszerűen nem igaz. Ami Szolnokra kerül, annak semmilyen szaga nincs. Tudunk hozni mintát is az érdeklődőknek, nyugodtan meg lehet nézni, meg lehet fogni – fogalmazott az ügyvezető.
Elmondta azt is, termelésük teherforgalma sem lesz jelentős. Napi két kamionos szállítással kalkulálnak, mivel nagyjából épp egy kamionnyi friss gomba keletkezik naponta náluk.
– Egyáltalán nem kell tartania attól az ott élőknek, hogy romlanak az életkörülményeik, vagy hogy leértékelődnének ingatlanjaik – összegzett Varjú Ákos.