Ízek csatája

2025.05.24. 17:23

Ízorgia és élmények a Töröki Szárnyas Fesztiválon: bivalynyelv, kakaspörkölt és kemence – galériával

Pattogott a tűz a bográcsok alatt, füst és sülő hús illata keveredett a hajnali eső nyomán felszálló pára illatával. A strand megtelt élettel, mintegy 40 csapat főzött egyszerre, rotyogtak a pörköltek, sültek a húsok, készült a bivalynyelv pörkölt, és a házi tészta. Amerre a szem ellátott emberek nevetve kóstoltak, kínáltak, zsűriztek. Ilyen volt a Töröki Szárnyas Fesztivál.

A szinte reggelig tartó eső, és az őszies időjárás ellenére május 24-én a törökszentmiklósi strand területén mégis igazi forróság uralkodott, legalábbis a bográcsok, üstök, sparheltek alatt. Az idei Töröki Szárnyas Fesztivál Törökszentmiklóson ezúttal is fantasztikus hangulatot, ínycsiklandó illatokat, parázsló jókedvet, finomabbnál finomabb fogásokat tartogatott, és nem kevés házi pálinkát. 

Töröki Szárnyas Fesztivál 2025
Volt, aki egy egész kemencét hozott magával a Töröki Szárnyas Fesztivál napjára Törökszentmiklósra
Fotó: Mészáros János

Az egyik különlegesség a bivalynyelv-pörkölt volt a Töröki Szárnyas Fesztiválon

A közel 40 benevezett csapat már kora reggel elfoglalta főzőhelyét, akik közül sokan komoly logisztikával készültek. Volt, aki kemencét hozott magával, mások óriásbográcsban főztek, de akadt, aki sparheltben sült különlegességekkel lepte meg a zsűrit. A „szárnyas” megkötés ezen a gasztrokulturális eseményen csupán irányadó volt. Volt, aki bivalynyelv-pörköltet készített, vagy éppen csirkepörit túróscsuszával, de nem hiányozhatott a repertoárból a kakas, és a pulyka sem. A legbátrabbak a helyszínen gyúrt tésztából készült taccóban tálalták az ételt a zsűrinek. de grillezett étkekből sem volt hiány. 

Elmondható, hogy az eltelt évek alatt a Töröki Szárnyas Fesztivál „felnőtt” és valóban kirepült fészkéből. A valaha volt Barnevál-gyár egykori dolgozóinak nosztalgianapjából indult esemény mára az egyik legkedveltebb és legkülönlegesebb gasztrofesztivállá nőtte ki magát a régióban. A kezdetekre ma is emlékeztet Csombordi István, a Volt egyszer egy Barnevál című könyv szerzője, aki most is a rendezvény díszvendége volt.

A főzőverseny nem csak a dicsőségről szólt. Az abszolút győztes 100 ezer, a második helyezett 60 ezer, a bronzérmes pedig 40 ezer forint értékű vásárlási utalvánnyal térhetett haza. Emellett a kategóriák legjobbjai is értékes nyereményeket kaptak, köszönhetően a rendezvény főtámogatójának is, amely a Marnevall Zrt. volt. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában