szolnok

2019.03.24. 06:55

A babaúszás nem csak az izmokat erősíti, az immunrendszert is

Az utóbbi időben egyre nagyobb népszerűségnek örvend a babaúszás megyénkben is. A rendszeres foglalkozás a rengeteg fizikai jótékony hatás mellett a kicsik nevelésének folyamatában is nagy segítséget tud nyújtani.

Hutter Zsófi

Beküldött fotó

Forrás: Beküldött fotó

— Már egészen kis kortól el lehet kezdeni az ilyen foglalkozásokat. 3 hónapos kortól akár 3 éves korig is lehet babaúszásra járni – árulta el hírportálunknak Szabó Nikoletta, oktató.

— Sok jótékony hatása van az ilyen típusú testmozgásnak. Fejleszti a koncentrációt, az ideg-izom koordinációt, stimulálja az idegrendszert és még az immunrendszert is erősíti. Tapasztalatból mondom, hogy azok a babák, akik heti rendszerességgel látogatják a foglalkozásokat, ők jóval kevesebbszer betegednek meg kortársaiknál — emelte ki az oktató.

Ezt Ács Ibolya, a 20 hónapos Félix édesanyja is megerősítette.

— Még egyszer sem volt beteg a kisfiúnk — mondta. — Szerencsére Félix mindig is szerette a vizet, ezért is döntöttünk a babaúszás mellett. Fontosnak éreztük, hogy a lehető legkorábban kialakuljon nála a vízbiztonság, ezért is kezdtünk el járni Nikihez.

Az édesanya elárulta, gyermekük szereti a feladatokat, otthon is próbál gyakorolni.

— Az esti fürdések alkalmával próbál merülni, fújja a vizet, és most már bármilyen mély vízbe beleugrik, nincs félelemérzete. Emellett az sem mellékes, hogy alkalomról alkalomra látni rajta a fejlődést – tette hozzá Ibolya.

A babaúszás nem csak a kicsik izmait erősíti
Fotó: Beküldött fotó

— A foglalkozások elején fontos, hogy a kicsik megismerkedjenek a vízzel, megszokják, megszeressék a közeget. Ezután jöhetnek a koordinációs mozgások, az imitált merülések, majd később a valódi víz alatti gyakorlatok is — folytatta a szakember. — A babaúszás jó hatással van az izomzatra, fokozza a vér oxigénellátását, növeli a tüdő kapacitását. Fontos elmondani azonban, hogy mindezek mellett a kicsik személyiségfejlesztésében is nagy szerepet játszanak ezek az élmények — mondta Szabó Nikoletta.

Lőrinczné Vályi-Nagy Tímea kisfia 3 hónapos kora óta jár babaúszásra.

— Nagyon szeretjük a vidám, családias társaságot és környezetet — mondta. — Mióta rendszeresen járunk, Gergő egyre ügyesebb, figyelmesebb, és látványosan beindult a mozgásfejlődése is.

A 8 hónapos kisfiú anyukája elárulta, hétről-hétre szemmel látható a fejlődés a rendszeresen járó babákon. Emellett a babaúszás szocializációs előnyeit is kiemelte.

A foglalkozásoknak felépített menete van
Fotó: Beküldött fotó

Hasonlóan vélekedik Koncsecskó-Diszterhöft Orsolya is, akinek kislánya, Abigél 3,5 hónaposan kezdte az úszás.

— Első pillanattól kezdve nagyon élvezi, így heti 2 alkalommal járunk — mondta. — Az úszás hatása észrevehető a mozgásfejlődésében is, hisz mindent sokkal hamarabb kezdett, mint az átlag.

— A teljesen egészséges babák életében is számos előnnyel bír az ilyen típusú mozgás – folytatta Szabó Nikoletta. – Azonban azoknál a kicsiknél, akiknek például nem megfelelően fejlődik az izomzat, esetleg tónusprobléma vagy izommerevség áll fenn, nekik kifejezetten hasznos tud lenni a vízben való mozgás. Hiszen közben lazulnak az izmok, és az ízületek merevségét is megszünteti a súlytalanság — hangsúlyozta az oktató.

Van olyan szülő, aki egyszerűen csak azt szeretné, ha gyermeke megszokná a vizet, annak közegét, és nem félne. Noémi kisfia is azóta szereti igazán az esti fürdetéseket, mióta elkezdték a babaúszást.

— Már az első alkalom után jobban élvezte, azóta pedig igazi pancsolás lett belőle — mesélte az édesanya. — De ezen kívül is több jótékony hatása van a programnak, hiszen új környezetet tapasztal és új ismeretségeket is kötünk. Szeretem, hogy az órák játékosak, van ugyan menete, mégis a baba igényeit figyelembe véve el lehet térni tőle. Niki, az oktató pedig szerető értéssel tanítja a babákat, kedves velük, vidám, bensőséges az egész foglalkozás. Nagyon élvezzük mindannyian — zárta gondolatait az édesanya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában