JÁSZBERÉNY

2018.04.04. 11:20

A berényi tanyákon élő idősek biztonságérzetét növelnék

Leginkább az egyedül élő idős embereket fenyegeti az a veszély, hogy trükkös tolvajok áldozatává válnak, a tanyai környezetben pedig a besurranó tolvajok, a betörők fenyegethetik a biztonságukat. A megelőzés érdekében a térségben rendszeresen tájékoztatják az érintetteket a bűnözők elleni védekezés lehetőségeiről.

Banka Csaba

Forrás: Shutterstock

A város külterületén élők számára szerveztek a minap tájékoztató fórumot a „Tanyán – Biztonságban” program részeként az Öregerdei Gyermektáborban. A cél egyértelműen az volt, hogy a külterületen élők biztonságérzetét növeljék.

Jászberényben öt évvel ezelőtt indult el a Szomszédok Egymásért Mozgalom.

– Időközben a Jászságban már közel négyezer-ötszáz család csatlakozott a mozgalomhoz – tudhattuk meg Orosz Tibor rendőr főtörzszászlóstól, a Jászberényi Rendőrkapitányság megbízott bűnmegelőzési és értékelő előadójától.

A mozgalom keretében folyamatos az együttműködés a rendőrség, a polgárőrségek, az önkormányzatok, és nem utolsósorban a lakosság között.

– A legfőbb feladat, hogy egy kicsit jobban odafigyeljünk egymásra, szomszédjainkra, a lakókörnyezetben élőkre – tette hozzá Orosz Tibor.

A szakember felhívta a résztvevők figyelmét arra, hogy a bűnözők gyakran kihasználják az idős emberek jóhiszeműségét, segítőkészségét, rájátszanak érzelmeikre, hogy pénzt, értéket csaljanak ki tőlük.

A trükkös tolvajok első­sorban azt szeretnék rendre elérni különböző „mesékkel”, hogy bejussanak a lakásokba, és ott az idősek figyelmét elterelve szerezzék meg érték­tárgyaikat.

Orosz Tibor tájékoztatta a tanyán élőket.
Fotós: Banka Csaba

Az egyedül élőket mindezek mellett a betörők, besurranó tolvajok fenyegetik leginkább. Egy pályázati támogatás segítségével az elkövetkező hetekben – közel ötmillió forint értékben – félezer elektromos ajtóéket és belépésjelzőt osztanak szét a város környékén tanyákban élőknek.

Telepítenek majd területfigyelő kamerákat, illetve segélyhívó berendezéseket is, melyek kapcsolódnak a városban már működő távfelügyeleti rendszerhez.

Az eszközöket a tanyagondnoki szolgálat munkatársainál, az Idősek Klubjában, a polgárőröknél, illetve az érintett körzeti megbízottaknál igényelhetik majd az érintettek.

Borítókép: Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában