SZOLNOK

2018.10.15. 13:53

A citromsavgyár és a Tisza Szálló ügye is szóba került

Szolnokra látogatott vasárnap Chen Zhu, a Kínai Országos Népi Gyűlés Állandó Bizottságának alelnöke, a Kínai Magyar Kulturális Csere és Baráti Szövetség elnöke. Delegációjával Svájc és Németország után érkezett Magyarországra, ahol a fővároson kívül csak Szolnokra látogatott el.

Molnár-Révész Erika

A csoportot Duan Jielong, Kína magyarországi nagykövete is elkísérte a szolnoki programokra. A város múltjáról, jelenéről, kulturális, sport- és gazdasági életéről is beszélt köszöntőjében Szalay Ferenc polgármester, aki a városházán fogadta a kínai delegáció tagjait.

– Nagyon jó a két ország kapcsolata, hiszen Magyarország volt az első, amely csatlakozott a Kína és a kelet-közép-európai államok között létrehozott úgynevezett 16+1 nevű gazdasági együttműködéshez.

– Szolnoknak is kiemelt szerepe van ebben a kapcsolatban, hiszen ez az egyetlen város, amelynek három kínai testvértelepülése is van – mondta a találkozón Duan Jielong, Kína magyarországi nagykövete.

Ezt követően említést tett a Tisza Szállóról is. Elmondta, számukra is fontos hogy a nagy múltú szálloda megmaradjon az utókor számára, ezért támogatják a felújításra irányuló törekvéseket. Emellett megerősítette a citromsavgyár építési programjának szándékát is.

Szerinte mind a kínai államnak, mint finanszírozónak, mind Magyarországnak fontos ez a beruházás, így azon lesznek, hogy mihamarabb elkezdődhessenek az építkezések.

– A kultúra és az oktatás terén is kiváló a két ország együttműködése, hiszen mintegy kétezer kínai diák tanul jelenleg Magyarországon – hangsúlyozta Chen Zhu, a Kínai Országos Népi Gyűlés Állandó Bizottságának alelnöke, aki egyben a Kínai Magyar Kulturális Csere és Baráti Szövetség elnöke is.

A városházi köszöntőt követően a delegáció tagjai látogatást tettek a Damjanich János Múzeumban és az Agórában is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában