Mezőtúr

2018.06.20. 17:18

A Gonda-kerámiák a túri fazekas triennálén is nagy sikert arattak

Gonda István különleges, egyedi alkotásai keresettek a magyar és a külföldi vásárlók körében egyaránt.

Szilvási Zsuzsa

Gonda István műveit különdíjjal jutalmazták

Fotó: Mészáros János

Több mint negyven esztendeje kezdte kitanulni a fazekasmesterség fortélyait, saját stílusát azonban csak mintegy tizenöt évvel később találta meg. A szombathelyi múzeumban akadt rá egy 1780-as évekből származó zöld makkos, rozmaringos rátétes kerámiatálra, azt fejlesztette tovább, igen egyedi tech­nikával.

Korábban főként magyar népművészeti, erdélyi motívumok hatásai érződtek munkáin, az utóbbi időkben született alkotásain azonban már inkább török, iszlám vonások fedezhetők fel.

Mostanság ugyanis ezek az igazán kelendőek, a népművészeti motívumokat már sem a hazai vásárlók, sem a vendégségbe érkezők nem keresik. Pedig Gonda István a Népművészet mestere címmel büszkélkedhet, s éveken át oktatta a fazekastanoncokat Mezőtúron.

A legutóbbi Alföldi Fazekas Triennáléra beküldött műveivel visszatért a hagyományokhoz, a réges-régi szombathelyi kerámiatál mintáihoz. Elképzelése sikert aratott, Mezőtúr város különdíját nyerte el velük.

– A kiírás szerint a pályázat meghirdetői idén a díszítést helyezték előtérbe: régi, ritkán használt díszítési technikák újraélesztését, továbbfejlesztését várták a fazekasoktól – tudtuk meg a mestertől.

Gonda István műveit különdíjjal jutalmazták
Fotó: Mészáros János

– Sokat gondolkodtam rajta, vajon milyen formákkal, elemekkel jelentkezzek, s egyszer csak bevillant az a zöld makkos, rátétes kerámia, amit egykor Szombathelyen láttam. Persze, a rám jellemző módon alaposan túldíszítettem az eredeti mintát, de szerencsére nagy sikert aratott.

– Nem csak díjazták a kerámiáimat, de már többen jelezték, hogy szeretnék, ha nekik is készítenék hasonlót. Ez a mostani kollekció ugyanis jó darabig nem kerül vissza hozzám, hiszen az ország több városában is kiállítják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában