DEMONSTRÁCIÓ

2018.09.24. 17:30

Drogosoktól tartanak Tiszaföldváron

Ismét Tiszaföldváron járt a Magyar Önvédelmi Mozgalom jó néhány tagja. Egy helyi szimpatizáns meghívásá­ra érkeztek a településre azért, hogy jelenlétükkel demonstráljanak a „drogtanyák” környékén. A lakosok vegyes érzelmekkel fogadták a fekete ruhásokat.

Joó Zsuzsa

Fotó: Beküldött fotó

László Attila Tibor, a mozgalom vezetője elmondta, a lakosok előzőleg arról panaszkodtak nekik, hogy a kábítószer-fogyasztók látványa és viselkedése miatt félnek kimenni a temetőbe, és a környező utcákban sem szívesen közlekednek.

Ezért látogattak el a megyebeli településre. A mozgalom tagjai kimentek a temetőbe, a külterületekre, este pedig a szórakozóhelyekre.

A temetőbe is kilátogattak a mozgalom tagjai
Fotó: Beküldött fotó

Bár a vezető szerint a MÖM tagjainak jelenlétét a „lakosság hálás szimpátiája övezte”, akadt, akinek nem tetszett a látogatás. Néhány lakos szerint a mozgalom tagjainak megjelenése a tisztességes állampolgároknak is ijesztő volt, ők jobban bíznak a rendőrökben és a térfigyelő kamerákban.

Mások szerint viszont itt volt az ideje, hogy történjen egy határozott fellépés a drogterjesztőkkel és -fogyasztókkal szemben. Egy Facebookon működő zárt csoportban többször, több alkalommal is leírták és fotókkal is bizonyították a tudatmódosító szerek jelenlétét a városban.

A fotókon, videókon eldobált fecskendők, önmagukról nem tudó „elszállt” emberek, földön heverő fiatalok láthatók.

Fotó: Beküldött fotó

– Vegyes érzelmeket váltott ki az emberekből a MÖM látogatása. Úgy gondolom, ilyen formában nem lehet megoldani ezt a problémát – kommentálja az eseményt Hegedűs István polgármester, aki elismeri: valóban jelen van a drog Tiszaföldváron. Csakhogy nem kábítószer, hanem egyéb tudatmódosító szer formájában. És éppen ez a gond.

Fotókkal is bizonyították a tudatmódosító szerek jelenlétét a városban.
Fotó: Shutterstock

– A rendőrség folyamatosan dolgozik, a megtalált szerekből mintát vesz, azt laborba küldi, ahol aztán rendre megállapítják: egyik beküldött anyag sem kábítószer. Azaz, nincsen rajta a hivatalos kábítószerlistán.

– Ezek után a rendőrök csak szabálysértést állapíthatnak meg és legfeljebb pénzbírsággal sújthatják azt, akinél megtalálták a szert – mondja a polgármester.

Pedig a lakosok, sőt, állítólag a rendőrök előtt is név szerint ismert, kik a dílerek. A településvezető szerint amíg nem módosítanak (szigorítanak) a büntetési tételeken, nem is lesz érdemi változás.

Fotó: Beküldött fotó

Hegedűs István hozzáteszi: mindezek ellenére megyei szinten nagyon is jó Tiszaföldvár közbiztonsága.

Nem rosszabb a helyzet, mint tavaly

A megyei rendőr-főkapitányság tudott a MÖM látogatásáról, azonban jogsértést nem követ­tek el, így rendőri intézkedés velük szemben nem történt. A település pedig szerintük – a kábítószer-fogyasztást tekintve – továbbra sem tekinthető az átlagosnál fertőzöttebbnek, a megelőzési projektek tovább folytatódnak idén is.

A tiszaföldvári polgárőrök hasonlóképpen vélekednek a helyzetről: drog volt korábban is és vélhetően lesz is. S igen, lehet tudni, kik a terjesztők és a fogyasztók. Mivel azonban a használt szerek valóban nincsenek rajta a kábítószerlistán, így maximum szabálysértési bírságot lehet kiróni.

A MÖM látogatásához annyit fűztek hozzá, más harminc fővel végigsétálni a településen napközben és más két polgárőrnek éjjel a temető környékén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában