karcag

2018.09.23. 16:30

A karcagi konzulátus évfordulóját ünnepelték

Húsz éve nyílt meg a városháza épületében a Mándoky Kongúr István nevét viselő Tiszteletbeli Kazah Konzulátus. A jeles évfordulóra pénteken emlékeztek.

Daróczi Erzsébet

– Nem véletlen, hogy a Nagykunság fővárosában nyílt meg a konzulátus, hiszen közös a kazah–kipcsak–magyar történelmi múlt.

Ez ösztönzött bennünket arra, hogy 20 évvel ezelőtt a kazah diplomáciának konzulátus létrehozására tegyünk javaslatot – mondta az ünnepségen Varga Mihály pénzügyminiszter. A tárcavezető szólt arról is, hogy azóta a két ország stratégiai partnere lett egymásnak.

– Örülök annak, hogy a kazak–magyar kapcsolatok igazolták, ilyen diplomáciai kapcsolatra szükség van. Magyarország jelentős mennyiségű vetőmagot exportál Kazahsztánba, annak egy részét itt, a város határában termelik meg, de a génmegőrzési programot is sikerült náluk elindítani, működtetni, ami jó alap a kapcsolatok bővítésére – mondta dr. Fazekas Sándor országgyűlési képviselő.

– Voltak elődeink, turkológusok, nyelvészek, akik ápolták, felelevenítették a kazak–kun kapcsolatokat, mi ezt visszük tovább.

Jó döntés volt, hogy Karcagra került a konzulátus, mert tudunk segíteni azoknak az üzletembereknek, művészeknek, akik kapcsolatot keresnek Kazahsztánba – sorolta Kovács Sándor országgyűlési képviselő.

Horváth László tiszteletbeli konzul a két évtized eredményeiről szólt, majd Rusztemov Nurbah, a Kazah Köztársaság Magyarországi Nagykövetsége nagykövete Nazarbajev kazah elnök állami kitüntetését adta át Horváth Lászlónak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában