SZOLNOK

2018.04.20. 18:36

A kátyúk miatt aláírásgyűjtésbe kezdtek az Alcsi-Holt-Tisza lakói

Huszonhárom kérdéssel várták a város polgármesterét az Alcsi-Holt-Tisza mellett élők, akik a helyi kis ABC udvarán gyűltek össze szerda este.

Molnár-Révész Erika

Szalay Ferenc a lakosok kérésére tartott fórumot, hogy megbeszéljék a területen felmerülő problémákat. Ezek közül a legfontosabb az utcák állapota.

Olyannyira, hogy emiatt három hónapja aláírásgyűjtésbe kezdtek a helyiek.

– A petícióval fel szeretnénk hívni a figyelmet az itteni utak katasztrofális állapotára – mondta az aláírásgyűjtés szervezője, Pap Beáta.

Eddig 113 telektulajdonos írt alá.

– Ezt folytatjuk, hiszen ezen a területen ezer telek van. Ha ez sem vezet eredményre, akkor készek vagyunk akár a demonstrációra is, bár most úgy tűnik, a polgármester partner abban, hogy fejlődjünk – tette hozzá.

– Májusban kezdik el a területen a kátyúzást – mondta az útjavításokról Szalay Ferenc, aki elismerte, egy idő után már nem lesz elég a javítás, előbb- utóbb ki kell cserélni az aszfaltréteget, melyet a későbbiekben pályázati pénzből oldanának meg.

A fórumon fontos kérdésként merült fel a Labda, Strand és Bagoly utak közvilágítása is.

– A vezeték kiépítését az áramszolgáltató vállalta. Amikor elkészültek, elkezdhetjük a közvilágítás kiépítését is – válaszolta a polgármester.

Hozzátette, a Bagoly utcában, a Sas utca kereszteződésében hamarosan egy lámpatestet szerelnek fel.

A fórumon a csatornázás kérdése is elhangzott. Szalay Ferenc azt mondta, meg kell várni, hogy forrás gyűljön össze rá, hiszen jelenleg a Vízpart körutat csatornázzák, ami 840 millió forintba kerül. Ennek befejezése után folytatódhatnak a munkálatok a város további területein.

A város vezetője kérdésre válaszolva azt is elmondta, bár jelenleg arra nincs mód, hogy a környéket üdülőövezetté vagy belterületté átminősítsék, de arra igen, hogy a jelenlegi három százalékos beépítettségi korlátot tíz százalékra növeljék.

A fórumon szóba került még a buszjáratok sűrítésének kérdése, és felmerült az igény egy iskolabusz elindítására is. Ám ezeket az intézkedéseket hatástanulmányoknak kell megelőznie, és csak a busztársasággal együtt lehet megoldani.

Ugyancsak előzetes felmérés szükséges a két elzárt közkút újranyitásához is.

Problémaként merült fel a tyúkólak építésének tiltása is. Mivel ez a felszíni vízvédelmi szabályok miatt van, a polgármester szerint ebben csak egyéni elbírálás alapján, az ingatlan pontos paramétereinek meghatározásával lehet intézkedni, attól függően, az adott terület milyen besorolásba tartozik.

A fórumon szóba került még az Alcsi-Holt-Tisza iszaptalanítása, a szúnyoggyérítés, és különböző halászati, horgászati kérdés is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában