TISZADERZS

2019.03.18. 13:43

A „zöldmentalitás” eredménye, hogy Zöld Óvoda lett a derzsi ovi

Minden óvoda rendelkezik valamilyen profillal, melyre nagy hangsúlyt fektet. Egyik a kézműves-foglalkozásokra, másik az egyházi nevelésre, harmadik pedig a természet megismerésére. Ez utóbbiban jeleskedik a tiszaderzsi óvoda is, amely két évtized kitartó munkájára tette most fel a koronát.

Ujvári László

Pásztrai Lajosné óvodavezető mutatja az elismerő oklevelet.

Fotó: Ujvári László

Idén januárban megkapta a Zöld Óvoda címet a Hat Szín Virág Óvoda Tiszaderzsi Tagóvodája. Rögtön az első alkalommal sikerült elnyernie. Bár már hosszú évek óta környezettudatosságra nevelik a gyerekeket, korábban még nem pályáztak erre a címre. Régi hagyomány az intézményben a „zöldmentalitás”.

– Nagyon fontosak az alapok, ezért a kezdetek óta fontos része az itt zajló munkának a környezettudatosságra nevelés, a természeti környezet megismertetése a gyerekekkel – vázolta hírportálunknak Pásztrai Lajosné tagóvoda-vezető.

– Kiemelt szerepet kapnak a séták a szabadban, a környezet megismeréséhez kapcsolódó óvodai programok, a témához illő versek és mondókák – fűzte hozzá.

Még az ezredforduló előtt lehetőség nyílt az óvodák számára, hogy átvegyenek programot, vagy megírják a sajátjukat. A tiszaderzsiek ez utóbbi mellett döntöttek, elkészítették saját óvodai programjukat. Már ennek is az alapját képezte a környezet megismerése, megismertetése.

Egy zöldövezetben elhelyezkedő, a Tisza szomszédságában lévő intézmény számára minden adott volt ehhez. Évről évre új elemekkel bővítik, csiszolják és folyamatosan felülvizsgálják nevelési programjukat.

Évszakoknak megfelelően állítják össze az óvoda programjait. Figyelnek arra, hogy az állat- és növényvilág, a természet megismerése egy kisgyermek számára is érdekes módon történjen.

A szülőket is aktívan bevonják, folyamatosan tájékoztatják őket az aktuális témákról. Láthatóan hatással van ez a szemlélet a családok mindennapjaira is, a gyerekek pedig nagyon fogékonyak.

– A magunk elé kitűzött célokat csak közös erővel tudjuk elérni. Ennek az összefogásnak, az óvoda, a szülők és a gyerekek együttműködésének eredménye a Zöld Óvoda cím elnyerése, mely egy nagyon fontos mérföldkő számunkra – fogalmazott Pásztrai Lajosné.

Arra sarkallja őket, hogy tovább gondolják és fejlesszék az egyébként is sokrétű tevékenységüket.

Pásztrai Lajosné óvodavezető mutatja az elismerő oklevelet.
Fotó: Ujvári László

Minden programjuk szorosan kapcsolódik a környezettudatos neveléshez. Gyakran tartanak egészségnevelési hetet, amikor az egészséges életmóddal ismerkedhetnek a szülők és a gyerekek. Felvették a kapcsolatot az egyik helyi civil szervezettel, amely közreműködésével egy-két magas ágyást alakítanak majd ki az óvodaudvaron. De a palántázás bemutatására szolgál majd például az a melegágyás is, amit már egy ideje terveznek.

Nagy figyelmet fordítanak az újrahasznosításra, szlogenjük: „Nem minden hulladék szemét”. Madárbarát óvodaként számos madáretetőt helyeztek ki, melyet otthon a szülők és gyerekek együtt készítettek. Minden évben elmennek szüretelni az egyik helyi lakos kertjébe, ahol a gyerekek megismerhetik a szüretelés folyamatát és eszközeit.

Helyi termelők az európai mézes reggeli program keretében mézet vittek az óvodásoknak. Ennek köszönhetően a kicsik hat különböző, helyi mézet ismerhettek meg. Otthon feleslegessé vált természetes anyagokat hasznosítanak újra, beszélgetőkört és kézműves-foglalkozásokat szerveznek.

– Úgy tapasztaljuk, hogy a szülők is szívesen vesznek részt ezeken a programokon – jegyezte meg az óvodavezető.

Jelenleg két csoportban összesen negyvenhárom kisgyermek jár az óvodába. Három óvodapedagógus, egy pedagógiai asszisztens, valamint három dajka dolgozik az intézményben. Az ingatlant már-már kinőtte az óvoda, ezért a jövőben szükség lesz az épület bővítésére. A Magyar Falu Program keretében szeretnék megvalósítani a fejlesztést.

A közelmúltban Zöld Óvoda címet kapott a szolnoki Mustármag Római Katolikus Óvoda is, erről ide kattintva olvashat bővebben.

A cikk témájával kapcsolatban véleményt is írtunk, ezt ide kattintva olvashatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában