Kétpó

2019.01.16. 17:11

Aprópénzért adják Kétpón a telkeket

Nem könnyű manapság megtartani a kistelepüléseken a fiatalokat. Kétpón erre egyedi megoldásokat találtak.

Szilvási Zsuzsa

Itt ideálisak a feltételek a gyerekneveléshez – mondja Nóra

Fotó: Mészáros János

Annak idején egy forintért hirdettek telkeket a településen. Immár több mint huszonöt esztendővel ezelőtt indult ez a kezdeményezés a községben, s bár azóta inflálódott a tarifa – lévén, hogy az egyforintosokat időközben kivonták a forgalomból –, a mostani öt forintos telekár is igen jutányosnak mondható.

– Mint bárhol máshol manapság, bizony, nálunk is komoly erőfeszítéseket kell tenni annak érdekében, hogy a fiatalokat megtartsuk – mondta el Keresztes Péter polgármester.

– A munkalehetőségek máshová csábítják a fiatalabb korosztály tagjait, s ha nincs olyan erő, ami segítené őket, hogy itthon telepedjenek le, bizony, előbb-utóbb elvándorolnak a szülőfalujukból. Egyre öregszik a település, így aztán több formában is próbáljuk támogatni azokat, akik Kétpót választják.

Volt olyan időszak, amikor a letelepedni vágyók 400 ezer forintot kaptak az építkezéshez, azon családoknak pedig, ahol gyermek is született, plusz 100 ezer forint támogatást kaptak.

Átlagos áron a házak 3 és 5 millió forintba kerülnek a településen, egy nagy telket akár egymillió forint alatt is meg lehet vásárolni. Ám az elmúlt években előfordult, hogy az egy-két forintos telket inkább visszaadták a fiatalok, mert inkább kész házat vásároltak.

– A tapasztalatok azt mutatják, hogy nagyobb az érdeklődés az eladó házak iránt, amelyekből szintén jó néhány van a községben – tette hozzá a polgármester.

– Ezért aztán a képviselő-testületünk úgy döntött, hogy az önkormányzat vásárol néhány kedvező árú, de jó állapotú házat, amelyeket aztán önkormányzati lakásként hasznosítunk, a fiatalok számára lehetőséget nyújtva az önálló életkezdéshez.

Egy fiatal pár elsők között költözött be az egyik ilyen házba. Mostanra már második gyermeküket várják, s úgy vélik, nagyszerű lehetőséget kaptak.

– A párom idevalósi, számomra viszont eleinte kicsit furcsa volt az élet egy ilyen kistelepülésen – mesélte Nóra, aki jelenleg kétéves kisfiával, Noellel tölti napjait.

– Mostanra viszont teljesen hozzászoktam, sőt! Úgy gondolom, ez a környezet tökéletes a gyermekneveléshez, hiszen csendes, nyugodt a település, ahol ráadásul közel van minden.

Itt ideálisak a feltételek a gyerekneveléshez – mondja Nóra
Fotó: Mészáros János

– Óvoda, iskola, orvos, védőnő egyaránt helyben van, mi a munkába járást is meg tudjuk oldani, ideális tehát minden tekintetben.

– Az önkormányzati lakásnak köszönhetően némi spórolásra is van lehetőségünk, így még az sem lehetetlen, hogy a későbbiekben megvásároljuk ezt a házat, amikben lakunk. Az elmúlt időszakban ugyanis már a mi igényeink szerint alakítottuk.

Építési kötelezettségük van

Az önkormányzati tulajdonú házak esetében mindenképpen előnyben részesítik a helybélieket Kétpón, míg az 5 forintos telkek esetében szívesen fogadják a betelepülőket is.

– Az esetleges visszaélések elkerülése érdekében ügyelünk rá, hogy ezek a telkek csak akkor kerüljenek az építkező tulajdonába, amikor már eleget tett a beépítési kötelezettségnek – tudtuk meg a település vezetőjétől. – Remélhetőleg a mostani családtámogatási lehetőségeknek köszönhetően több ház is épül majd a kö­zeljövőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában