KATASZTRÓFAVÉDELEM

2019.06.14. 13:51

Átmenetileg szünetel a légi szúnyogirtás a hőség miatt

A rendkívül meleg időjárás hatással van a szúnyogok viselkedésére, a rovarok ilyenkor a szokásosnál később mutatnak aktivitást, tovább maradnak a növényzetben elrejtőzve.

A katasztrófavédelem által irányított központi szúnyoggyérítési program április 30-án indult. Képünk illusztráció.

Fotó: Illusztráció/Csabai István

A repülésbiztonsági szabályok szerint közvetlenül a napnyugtát megelőző időszakban, illetve legfeljebb az azt követő húsz percig lehet munkarepülést végezni, amikor a meleg miatt csak a rovarok töredékét éri el a kipermetezett szer, vagyis az elvégzett munka hatásfoka jelentősen csökken. Változatlanul, az ütemterv szerint zajlik a földi permetezés, ezt napnyugta után végzik a szakemberek.

Országszerte mindenhol komoly szúnyogártalomra kell számítani, hiszen a májusi esőzések és a hirtelen jött meleg időjárás hatására robbanásszerűen megemelkedett a kifejlődött vérszívók száma. A hőségriasztást követően ismét párhuzamosan, ütemterv szerint folyik majd a légi és földi úton történő beavatkozás a szúnyogokkal leginkább érintett területeken – derült ki a katasztrófavédelem közleményéből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában