GALÉRIÁVAL

2018.11.12. 07:00

Büntetés-végrehajtási roadshowt rendeztek Szolnokon

Kattantak a bilincsek, készültek az ujjlenyomatok a büntetés-végrehajtási szervezet országos roadshowjának ötödik állomásán, a szolnoki plázában, szombaton. Ezen a napon bárki kipróbálhatta a kalodát és a derest is, de a mai kor börtönvilágába is betekintést nyerhettek az érdeklődők.

Molnár-Révész Erika

Fotó: Csabai István

– Rendőrnek tanulok, édesapám is rendőr volt, ezért érdekelnek ezek a dolgok. Még nem tudom pontosan a rendőrségen belül milyen területen szeretnék elhelyezkedni, talán nyomozó leszek – mondta az éppen kalodát próbálgató Driszku Dominik.

Ő és társai az újszászi Rózsa Imre Középiskola rendvédelmi képzésében vesznek részt, ezért jöttek el a büntetés-végrehajtási szervezet roadshowjára, ahol ki lehetett próbálni a régi korok büntetési eszközeit, a derest és a kalodát, amelyek a sátoraljaújhelyi Börtönmúzeum vándorkiállításának darabjai.

Emellett a büntetés-végrehajtási szervezet speciális egységei, a műveleti csoport tagjai bemutatót is tartottak, és toborzóstandot állítottak fel.

– Az a célja az országos programsorozatnak, hogy a börtön zárt világát kicsit közelebb hozzuk a társadalomhoz. A toborzó standunkon várjuk azok jelentkezését, akik kedvet éreznek ehhez a foglalkozáshoz, hiszen ezzel nem csak munkát, hivatást is választanak.

– A jelentkezésnek vannak általános feltételei, 18. betöltött életév, magyar állampolgárság, középfokú végzettség és büntetlen előélet. Ha ez mind megvan, a jelentkező beadhatja az önéletrajzot, ezt követi egy igen komoly fizikai, pszichikai és egészségügyi alkalmassági vizsga – sorolja a jelentkezés feltételeit Orosz Zoltán alezredes, a büntetés-végrehajtási szervezet szóvivője.

Hozzátette, folyamatosan keresik a jelentkezőket, országosan kilencven százalékos a feltöltöttség, ami a mai munkaerőhiányos időszakban jónak mondható.

Fotós: Csabai István

– 2015-ben elindult a rendvédelmi életpályamodell, az utolsó szakasza, vagyis az ötven százalékos béremelés 2019. január elsejével zárul le. Emellett a dolgozó magas cafeteriában, utazási és lakhatási támogatásban, üdülési kedvezményben részesül. Továbbá előremeneteli lehetősége is van, és a börtön hosszú távú, stabil munkát biztosít – tette hozzá a szóvivő.

– A nap huszonnégy órájában dolgoznak ezekben az intézetekben, az év 365 napján, hogy akiknek bent van a helyük, azok ott is maradjanak. A másik program pedig az, hogy aki bent van, hasznos munkát tudjon végezni, segítsen a város életében.

– Kijönnek az intézetből, óvodákat és játszótereket újítanak fel, a vasút melletti területek rendezésében vesznek részt, persze szigorú felügyelet mellett. Azt gondolom, hogy kiemelkedő az együttműködés a város és a megyei büntetés-végrehajtási intézet között – hangsúlyozta az eseményen Szalay Ferenc polgármester.

– A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet több mint száz hivatásos állományú munkavállaló dolgozik, és több mint kétszáz fogvatartottunk van. Nálunk is jelen van a természetes fluktuáció, folyamatosan várjuk a dolgozókat biztonsági felügyelői, körletfelügyelői, gépjárművezetői feladatok ellátására – mondta Horváth Ákos ezredes, a megyei intézet parancsnoka.

Új börtönök épülnek, csökken a zsúfoltság

– Jelenleg 116 százalékos a börtönök átlagtelítettség, országszerte huszonkilenc büntetés- végrehajtási intézetben közel 17 ezer fogvatartott van. Szeptemberben megkezdődhet Kiskunhalason a régi menekültszálló átépítése, ott 2019 tavaszán egy négyszázhetven férőhelyes B.V. intézet létesül, és most van tervezési fázisban a berettyóújfalui egészségügyi központ kialakítása is – válaszolta hírportálunk kérdésére Orosz Zoltán alezredes, a büntetés-végrehajtási szervezet szóvivője.


 

GRATULÁLUNK, ÖN MEGTALÁLTA A NAPI KÓDOT!

NAPI KÓD, NOVEMBER 12.: HOZAM1112

A NAPI KÓD BEKÜLDÉSÉVEL ÖN MEGNYERHETI A MAI NAP NYEREMÉNYÉT, A 4 DB 2 FŐRE SZÓLÓ WELLNESS BELÉPŐ EGYIKÉT A HOZAM HOTEL WELLNESS RÉSZLEGÉBE, MELY 2 ÓRÁRA SZÓL.

A KÓDOT ITT KÜLDJE BE, HOGY ESÉLYE LEGYEN A PÁROS WELLNESS BELÉPŐK EGYIKÉRE!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában