rákóczifalva

2019.02.13. 11:30

Búzakévét találtak egy kétszáz éves kanapéban

A rákóczifalvai Balázs Antal már számos bútort és régi eszközt restaurált, ennek ellenére őt is érhetik meglepetések. A minap egy biedermeier stílusú kanapé restaurálásába kezdett bele, az ódon bútorban pedig körülbelül kétszáz éves búzára bukkant. Vajon ki tud hajtani a régről megőrződött mag? Nemsokára ez is kiderül… 

Kovács Berta

Fotó: Mészáros János

– A kanapé már régebb óta a birtokunkban van, mivel elég leromlott állapotú bútorról van szó, nem kellett senkinek, így megkapta a Macimúzeum. Biedermeier kanapé, az 1800–1820 körüli időkből való. Szerencsére vízzel nem érintkezett, így nem korhadt szét, a kárpitja is használható, de sok munka lesz vele. Most szedtük szét, és egy kéve búzát találtunk benne – számolt be a különleges felfedezésről Balázs Antal restaurátor. – Annak idején az előkelő bútorokat tollal, a nem főúri darabokat pedig fűfélével tömték ki. Az előkerült búza azonban számunkra is meglepetés.

A szakember persze nem hagyja veszendőbe menni a sajátos leletet. Elhatározta, kipróbálja, csíraképese-e még a gabona. Persze, nem veti alá próbának az összes búzaszemet, hagy érintetlenül kalászokat, sőt, a felújítást követően vissza is helyezi a kévét a kanapéba.

– Azt hallottam, vízbe helyezve a búzaszemeket, amelyik elmerül, az csíraképes, amelyik a víz színén lebeg, az nem – magyarázta Balázs Antal. – Elültetünk belőle párat virágcserépbe, és érdekes lesz látni, kihajt-e. Szeretnénk hozzáértő személlyel meg is vizsgáltatni, milyen fajta lehet, valamilyen ősi fajta, tönkölybúzának gondolom, de majd a szakértő megmondja pontosan. Annak idején külföldre is nagyon vitték a jó minőségű magyar búzát.

Balázs Antal már szétszedte és javában restaurálja a bútort
Fotó: Mészáros János

A leletet rejtő, meglehetősen leharcolt állapotú kanapén azóta már javában dolgoznak, szétszedték, felújítják, majd újra kell ragasztani. A fa részeket többször lefestették az idők folyamán, így nem is látszott az eredeti színe, politúrozott valója. Mint Balázs Antal tippeli, legalább száz-százötven órányi munka, míg a bútor eredeti fényében pompázhat.

– Finom, elegáns, hasított lábú kanapéról van szó, amit majd a nagyközönség is láthat, mivel ki fogjuk állítani ezt is a múzeumban – hangsúlyozta Balázs Antal.

A búzaszemek pedig már egy helyi gazda érdeklődését is felkeltették, rá is kérdezett, kaphatna-e pár szemet. Nem tagadják meg tőle, bár nyilván a kétszáz éves mag korlátozott mennyiségben áll rendelkezésre. Antalék tíz-tizenöt szemet ültetnek el virágcserépbe, melyek csírázásához kell azért némi idő. Mindenesetre érdekes lesz nyomon követni, hogyan fejlődik az ősöktől ránk maradt gabona…

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában