KARCAG

2018.05.10. 17:30

Bárkit fejbe találhatnak a többkilós potyogó díszítőelemek a karcagi templomnál

Az elmúlt évtizedekben nem esett át jelentősebb felújításokon az 1903-ban épült karcagi Szent István római katolikus templom.

Daróczi Erzsébet

A hatalmas fenyőfa gyökere a templomot is veszélyezteti – mutatja Gulyás Zsolt

Fotó: Daróczi Erzsébet

A templomkertben harminc éve elültetett, mára hatalmassá vált fenyőfák, valamint a nyolc-tíz kilós, erős szélben lehulló díszítőelemek miatt balesetveszélyessé vált a templom környéke.

A bejárat fölé évekkel ezelőtt már egy fa előtetőt húztak, a napokban pedig a templom kertjében kivágták a bejáratnál lévő hatalmas fenyőt.

– Már korábban kiderült, hogy a fenyőfák rongálják a templomunk állapotát, ami egyébként is kezd romlani – indkolta a lépéseket Gulyás Zsolt plébános, érseki tanácsos.

– Amint a képek is mutatják, az aggodalmunk, feltételezésünk teljesen jogos volt. A fenyőfának az a tulajdonsága, hogy ahol keményet talál – jelen esetben betont –, abba engedi be a gyökerét. Látható, hogy milyen vastag föld alatti részei vannak.

– A templom sarkánál már a köveket korábban megrongálta a hatalmas, elágazó gyökérzet. Fontos, hogy megóvjuk az épület állapotát, így be kellett látni, amíg a nyolcvanas években ültetett fenyőfákat már nem hagyhatjuk meg.

– Feltételezzük, hogy a több évtizedes gyökér már a járdák alatt a templomig húzódik, és félő, hogy a közelben lévő szoborhoz is elér, ezért is kezdtük el óvatosan kiásni, és valahogyan menteni a menthetőt, a templomot, a járdát – mondja a plébános.

Adódik a kérdés: vajon mi lesz a többi fával?

– A templomkertben sok hasonló, nagy gyökerű fa van, így át kell gondolnunk, mi legyen ezekkel. A templomunk északi oldala egyébként is hűvösebb, nedvesebb, nem nagyon tud kiszáradni.

– Amikor keleten fölkel a Nap, a fenyőfák árnyéka teljes egészében a templom északi oldalára vetül, ami miatt annak az oldalnak az állaga még rosszabb, mint a délinek.

– Elég nagy díszítőelemek, nyolc-tíz kilósak esnek le, a díszítővakolat repedezik, lepereg, palák hullanak a tetőről. Át kell gondolnunk, hogy valóban mit tudunk tenni azért, hogy megvédjük a templomunkat.

– Több mint száztíz éves az épület, és jó lenne, ha még legalább ugyanaddig megmaradna, vagy még tovább… – sorolta Gulyás Zsolt. Az utcáról ezek a leesett, nyolc-tíz kilós elemdarabok nem láthatóak. Ez abból a szempontból szerencse, hogy az udvari részen kisebb a forgalom.

– Szeretném azonban felhívni híveink figyelmét, hogy a kerékpártárolónál vigyázzanak. Ki is szalagozzuk, hogy kellő távolságra legyenek a templomtól, mert erősebb szélnél vagy esőben előfordulhat, hogy újabb nagyobb elemek zuhannak le –mondta az egyházvezető.

A hatalmas fenyőfa gyökere a templomot is veszélyezteti – mutatja Gulyás Zsolt
Fotós: Daróczi Erzsébet

Mint megtudtuk, a templom állagát már a szakemberek felmérték. A felújítási árak bár még csak értékbecslések, de így is több száz millió forintba kerülne a tetőszerkezet, a templomtorony rendbetétele, a díszítőelemek visszaállítása, állagmegóvása. Erre az egyházközségnek nincs forrása, így keresik a pályázati lehetőségeket.

– A templomon belül is vannak vizesedések, melyek elgondolkodtatóak. Ahogy bemegyünk a templomba, láthatjuk, hogy a jobb oldali padok első részénél a mennyezetről elkezdett peregni a vakolat.

– Van egy szakember, aki segít, ő rendszeresen végignézi a padlást. Így látjuk a beázásokat, ami bizonyítja, hogy a tetőszerkezettel kell az állagmegóvást kezdeni.

– A törött palákat rendszeresen kicseréljük, ilyenek is inkább az északi oldalon vannak, amit az utcáról nem láthatnak a járókelők. A városgondnokság segítségével a többi nagy fát is hamarosan kivágjuk, hogy ne veszélyeztessék a templom falát, szerkezetét, amíg nem tudjuk azt felújítani – tette hozzá a plébános.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában