jászkunság

2019.04.25. 06:47

Drasztikusan csökkent a szívinfarktus miatti korai elhalálozások száma

Bár a szívinfarktusok száma nem, de az ebből eredő korai halálozások száma jelentősen csökkent az országosan kiépített szívkatéteres laborok hálózatának köszönhetően. Hogy a Szolnoki Kardiológiai Centrumban milyen munkát végeznek a tragédiák számának csökkentése érdekében, erről is beszélgettünk dr. Herczeg Béla osztályvezető főorvossal, akit a jövő héten megrendezett Szolnoki Kardiológiai Napok apropójából kérdeztünk.

Molnár-Révész Erika

Dr. Herczeg Béla, a szolnoki Hetényi Géza Kórház kardiológiai osztályának főorvosa

Fotó: Mészáros János

– A Szolnoki Kardiológiai Centrum jelenleg hány ággyal működik, és hány lakost lát el?

– 2003 – ban költöztünk jelenlegi helyünkre a Hetényi Géza Megyei Kórházba. Akkor harminc plusz hat ággyal kezdtük meg működésünket a koronária – őrzővel együtt.

– Mára megduplázódott az ágyak száma, jelenleg hatvan plusz hat ággyal működik osztályunk. A koszorúérfestés vagy koszorúér tágítás vonatkozásában körülbelül négyszázhúszezer ember ellátásáért felelünk.

– Milyen típusú területeken nyújt ellátást a Szolnoki Kardiológiai Centrum?

– A legfontosabb területünk az akut koronária szindróma, vagyis a szívinfarktus ellátása. Ez a legnagyobb felelősségünk, 24 órás folyamatos szolgáltatást nyújtunk. A koronária-őrzőben állandóan jelen van a szakorvos, aki közvetlen összeköttetésben áll a mentésirányítással, melynek saját joga az, hogy a legjobb belátása szerint kérje a beteg ellátását.

– A szentesi légimentő bázis tartozik hozzánk. Monortól – Kunszentmártonig, adott esetben Heves megyéből is kapunk betegeket. De ellátjuk a Ceglédi Kistérség, a Tápióság és a Jászság betegeit is szívinfarktus esetén.

– A többi ellátási formánk jobban megoszlik, mert kardiológiai és belgyógyászati ellátás például működik Jászberényben is. A nyeléses ultrahang vizsgálat végzése hasonlóan nagy területet jelent, mint a szívinfarktus ellátása, de ezekben az esetekben nincs akkora esetszámunk.

– A szívinfarktus ellátása kapcsán milyen számokat tud mondani? Hány esettel találkoznak egy évben?

– Tavaly közel kétezer, pontosabban 1840 szívkatéteres vizsgálatot végeztünk. Ez az előző évekhez képest mérsékelt fokú növekedést mutat. Ebből a számból konkrétan 253 esetben szívinfarktus miatt került rá sor.

– A szívinfarktusok száma is stagnál, ez beleillik abba a képbe, hogy Magyarországon az összes haláleset 52 százalékáért még mindig a szív- és érrendszeri megbetegedések a felelősek.

– Ami viszont alapvetően megváltozott, az a szívinfarktus okozta korai halálozások számának drasztikus csökkenése. Ennek oka pedig éppen a szívkatéteres laborok működésének köszönhető. Annak, hogy ma a teljes ország lefedett ebből a szempontból, és szinte minden betegnek meg van az esélye arra, hogy két órán belül eljusson egy olyan centrumba mint a miénk, ahol a kor színvonalának megfelelő ellátást tudunk biztosítani.

– Szívkatéterezést végzünk, vagyis a szívinfarktusért felelős eret tágítjuk meg ilyenkor, ezzel helyreállítva a keringést, ami meghatározza ennek a kórképnek a kimenetelét.

Dr. Herczeg Béla, a szolnoki Hetényi Géza Kórház kardiológiai osztályának főorvosa
Fotó: Mészáros János

– Ezek a betegek, akik végül átesnek a koszorúér tágításon milyen állapotban, milyen módon kerülnek a centrumba a szakemberek kezei közé?

– A kérdésnek óriási jelentősége van. Konkrétan, hogy hogyan jut el a beteg addig, ameddig ezt a legmagasabb szintű szakmai ellátást megkapja. Ugyanis, a hazai adatok azt bizonyítják, hogy a magyar beteg az átlagosnál tovább hezitál, többet gondolkodik azon, hogy mikor és kitől kérjen segítséget.

– Amit minden egyes alkalommal szeretnénk hangsúlyozni, hogy ha a betegnek a szívinfarktusnak megfelelő, vagy ahhoz hasonlító panaszai vannak, akkor ne habozzanak felhívni a 104-et, majd a mentős eldönti hogy milyen szintű ellátásra van szüksége.

– Melyek azok a tünetek amikor szívinfarktusra kell gyanakodni?

– Szívinfarktusra elsősorban azoknak a betegeknek kell gondolniuk, akiknek tudottan van valamilyen betegségük, például cukorbetegek, vagy magas a vérnyomásuk, esetleg dohányoznak. Vagy mind a három együtt. Főleg ha férfi az illető és 55 – 65 év közötti.

– Megfájdul a mellkasa, és ez nem akar elmúlni, vagy gyomorégésszerű kellemetlen érzést tapasztal gyomorszáj tájékán, esetleg a tüneteket verítékezés is kíséri, esetleg a fájdalom sugárzik a nyakába vagy a vállába, és ez nem múlik el öt perc múlva sem, akkor mentőt kell hívni!

– Hogyan lehet tenni az ellen, hogy ezek a tünetek ne alakuljanak ki, hogy ideáig el se jusson a beteg?

– A megelőzésnek nagyon fontos szerepe van, melynek fontos része a helyes táplálkozás, a dohányzás mellőzése és a személyre szabott mozgásforma.

– Visszatérve a Szolnoki Kardiológiai Centrumra, a felszereltségéhez úgy tudom Szolnok Szívügyünk Alapítvány is nagyban hozzájárult.

– Az idén húsz éves alapítvány jóvoltából az elmúlt évek során közel 100 millió forintos nagyságrendben kerültek ide műszerek. Ezek közül több ultrahangkészülék mellett egy komplett elektrofiziológiai rendszer is, amely olyan vizsgálatoknak és beavatkozásoknak az elvégzésére alkalmas, mint a szívritmuszavarok vizsgálata és megszüntetése, pacemaker beültetése.

– Ez országos szinten kiemelkedő, hiszen az egyetemi kórházakon kívül ilyen jellegű ellátást csak néhány helyen tudnak Magyarországon biztosítani.

– Nem csak az alapítvány lett idén húszéves, hanem az évente megrendezett Szolnoki Kardiológiai Napok is. Az idei, melyet április 25. és 27. között tartanak, milyen meglepetéseket tartogat?

– A jubileum alkalmából maga a helyszín is különleges lesz, mégpedig a szolnoki RepTár. Mind a négy hazai orvostudományi egyetem, valamint az itthoni és a nemzetközi kardiológiai élet meghatározó szakmai elitje képviselteti majd magát. A rendezvényen a mai kardiológiában megjelenő aktuális problémák mindegyike terítéken lesz.

– Például a szívelégtelenség, a koszorúér betegségek, a pacemaker ellátás, vagy a véralvadásgátlás témaköre. Mindezekről a legkiválóbb szakemberek tartanak majd előadást.

– Milyen kézzelfogható eredményt vár ezektől a konferenciáktól?

– A Szolnoki Kardiológiai Nap legfőbb hivatása, hogy az aktuális kardiológiai- szakmai elveket, útmutatókat a lehető legszélesebb szakmai publikum elé tárjuk, elsősorban a régióban tevékenykedő háziorvosok számára. A kardiológus munkájának ugyanis csak akkor van értelme, ha szakmai együttműködés áll fenn a kardiológus és a háziorvos között.

– Hogy mást ne mondjak, a magas vérnyomás betegség felfedezése és gondozása – amely a legfőbb oka a szív- és érrendszeri betegségeknek – a háziorvos vállán nyugszik.

– Ha jól felismeri a szükséges teendőket, azzal biztosítja a közvetlen betegutat kardiológiai osztály felé. És ennek óriási jelentősége van…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában