ÚJSZÁSZ

2018.04.16. 17:22

Drón segíti az újszászi polgárőrök munkáját, mindent látnak

Immár a magasból is szemmel tarthatják Újszászon az esetlegesen rosszban sántikálókat. A városi polgárőr-egyesület munkáját ugyanis ezentúl kamerával ellátott drón is segíti. A repülőeszköznek nemcsak a város közbiztonságának erősítésében vehetik hasznát, de a környező erdők és a halastó megóvásában is.

Kovács Berta

Konka Csaba elnök (balról) mutatja a drónt Joó Albert, Geréné Magyar Mária és Kolozsi Ferenc vezetőségi tagoknak.

Fotó: Kovács Berta

– Nagyon örülök, hogy sikerült ezt a drónt megvásárolnunk – hangsúlyozta Konka Csaba, a polgárőr-egyesület elnöke.

– Célul tűztem ki, hogy a technikai hátterünket felfejlesszük, eszközeink ugyanis nagyon elavultak voltak. Az elmúlt két évben pályázati forrásokból, az önkormányzattól és a megyei szövetségtől kapott támogatásokból ez sikerült is.

– A drón jó szolgálatot fog tenni­ a település közbiztonságának megerősítésében, rendezvények biztosításánál. Vannak is olyan embereink, akik rendelkeznek a vezetéséhez szükséges engedéllyel.

Az elnök elmondta, hogy elejét vegyék a falopásoknak, szeretnék ellenőrzés alá vonni a Parkerdőt is.

Amellett pedig közvetlenül ott a halastó – a Holt-Zagyva –, amit egyúttal szintén figyelni tudnak. Kötöttek is együttműködési­ megállapodást a helyi horgászegyesülettel.

– Csábító, hogy környezetünkben nagyon szép erdők vannak, ezek pedig olyan értéket képviselnek, amit mindenképp szeretnénk megőrizni a későbbi generációk számára.

A drón és az irányítóeszköz.
Fotós: Kovács Berta

– A rendőrséggel és az erdők tulajdonosával, a Nefaggal együttműködve dolgozunk azon, hogy megakadályozzunk az illegális fakivágásokat. A helyi rendőrőrsön hetente egyeztetünk a teendőkről a szászbereki és zagyvarékasi polgárőrség vezetőjével is – mutatott rá Konka Csaba.

Paplanos Tibor, az újszászi Szabadság Horgász Egyesület elnöke is nagy segítségnek tartja, hogy drón is segíti őket a halőrzésben.

– A mi horgászaink általában betartják a szabályokat, de közvetlenül az út mellett van a holtág. Könnyen megközelíthető, így sokan próbálkoznak ott érvényes területi engedély nélkül halat fogni.

– Mivel nagy területről van szó, egyszerre nem tudnak ott lenni mindenütt az ellenőrök – nyilatkozta az elnök. A drón persze lebuktathatja, hol rejtőznek gyanús pecások.

Konka Csaba elnök (balról) mutatja a drónt Joó Albert, Geréné Magyar Mária és Kolozsi Ferenc vezetőségi tagoknak.
Fotós: Kovács Berta

Kiváló eszköz

– Nagy felbontású videót és fényképet is tud rögzíteni a drón – ecsetelte az eszköz előnyeit a vezetői vizsgával rendelkező Kasza Péter.

– Az élő­képet pedig látni az irányítón, egy okostelefonon vagy táblagépen keresztül. A kamerája háromtengelyű stabilizátorral van szerelve, így mindig előre néz, és ha a szél dobálja is a masinát, akkor sem rázkódik a kép.

– Kettő-négy kilométer a hatótávolsága időjárástól függően. Két GPS-t használ. Beprogramozható előre is az útvonala. Rögzít minden információt, így visszakereshető az is, milyen időpontban merre járt és ott milyen műveletet végzett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában