SZOLNOK

2018.04.18. 11:21

Egy belgiumi kísérleti program mentheti meg a szolnoki Tomika életét

Gyönyörű, értelmes, mosolygós kisfiú Tomika, aki hősiesen visel minden vizsgálatot, injekciót, fájdalmas kezelést. Mintha csak tudná, hogy ezeknek köszönhetően remélhetőleg hamarosan ugyanúgy szaladgálhat, biciklizhet, fára mászhat majd, mint a többi kisgyerek.

Szilvási Zsuzsa

Egyelőre azonban már annak is örülnek szülei, hogy egyedül tud enni, és lassacskán azt próbálgatja, miként tudna megfordulni. Tomi ugyanis a gerincvelői izomsorvadás legsúlyosabb fajtájában szenved.

Jelenleg 16 hónapos, és nemhogy az ilyen korban természetes járás elérhetetlen számára, de a hátáról a hasára átfordulás is.

– Életünk legcsodálatosabb napja volt, amikor megszületett kisfiunk, mosolygós, életerős kisbabaként – meséli édesanyja, Hornischer Anikó.

– Féléves kora körül tűnt fel, hogy gond lehet a mozgásfejlődésével, de még hónapokig hiába jártunk vele orvostól orvosig. Csak ez év elején derült ki a genetikai vizsgálatok alapján, hogy pontosan milyen betegséggel küzd.

A diagnózis letaglózta a szolnoki családot, az orvosok szerint ugyanis a kis betegek 80 százaléka nem éri meg az egyéves kort sem.

Tomikát tehát úgy engedték haza a kórházból Budapesten, hogy óvják, szeressék szülei, amíg tehetik, de készüljenek fel rá, hogy hamarosan el kell búcsúzniuk tőle.

A kétségbeesett szülők persze minden követ megmozgattak. Keresgéltek, hátha mégis lehet valamifajta gyógyír. Így derült ki, hogy létezik egy injekciós kezelés, amely segíthet rajta, megmentheti az életét.

E nélkül viszont az életkilátásai rendkívül rosszak.

A világon egyedülálló kezelés ára azonban csillagászati, Magyarországon pedig egyelőre nem támogatott. A család tehát beadott egy kérvényt a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőhöz a kezelés mielőbbi elkezdése érdekében.

Ám ennek megkezdése pozitív elbírálás esetén is hónapokban mérhető, Tomikának viszont minden perc számít. Bár szervezete nagyon erős, ennek köszönhető, hogy egyelőre még nem jelentkeztek nála a betegségével járó igazán súlyos tünetek, mint például a fulladás, légzési elégtelenség, táplálási problémák.

Szerencsére felcsillant a reménysugár. Anikónak ugyanis sikerült felvenni a kapcsolatot egy hasonló kis beteg anyukájával, Januskó Flórával, akinek köszönhetően Tomika eljutott a belgiumi Liege-be, egy konzultációra.

Itt a kisfiút beválogatták egy kísérleti programba.

– Mint kiderült, évi néhány injekcióval stimulálni tudják Tomika szervezetében az SMN2 gént. Ha ezeket rendszeresen megkapja, utolérheti társait a fejlődésben, a későbbiekben pedig teljesen hétköznapi életet élhet, az injekciók mellett – tudjuk meg az édesanyától.

– A programnak köszönhetően az injekció árát – darabonként mintegy százezer eurót (!!!) – nem kell kifizetnünk, „csak” a kórházi költségeket és a kiutazás, kint tartózkodás költségeit.

Tomika állapota a kezelés hatására sokat javult.
Forrás: Beküldött fotó

– Bár az orvosok szerint általában csak két-három injekció után lehet javulásra számítani, a kisfiam már az elsőre nagyon jól reagált: izmai erősödnek, egyre hosszabb ideig képes biztonságosan, támasztékkal egyedül ülni, biztosabban használja a kezeit is, és végre tud egyedül játszani.

„Ez számunkra maga a csoda!”

– Valójában azonban azóta hiszem el igazán, hogy Tomika számára egyszer majd tényleg ugyanolyan természetes lesz a mozgás, mint bármelyik más társának, mióta a gyógytornász figyelmeztetett.

– Azt mondta, nagyon ügyeljek rá, hogy folyamatosan tornáztassam a kisfiam lábacskáit, mert hamarosan szüksége lesz rájuk a biciklizéshez...

Adományokkal segíthetünk

A Nemzetközi Gyermekmentő Alapítvány létrehozott egy alszámlát, ahová az adományokat gyűjtik Galó Tamás Dominik kezelésének költségeire:

Számlaszám: 11794008-20503275-00000000

IBAN: HU35 1179 4008 2050 3275 0000 0000

Az injekciós kezelés mellett a kisfiuknak szüksége van fizikoterápiás kezelésekre, gyógyászati segédeszközökre, mozgásrehabilitációra, légzéstámogatásra is.

Ezek segíthetik hozzá Tomikát, hogy egészséges, boldog életet éljen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában