VÉLEMÉNY

2018.06.20. 12:40

Egy fülkényi sorstörténet, avagy az utazás ma már szükséglet

A vonat fülkéje Szolnoknál telt meg, mindenki elhelyezkedett. „Pestre?” – néz körbe a zöld ruhás asszony. „Oda.” – bólintunk. „Miért?” – faggatózik tovább.

Joó Zsuzsa

Miért is...? A sarokban ülő édesanya elmeséli, állásinterjúra utazik a fővárosba. Nem, nem Budapesten szeretne dolgozni, hanem külföldön.

Egy sajtüzembe keresnek szalag mellé munkásokat, a fizetése nyolcszor annyi lenne, mint otthon a közmunkás bére. Csak hát a tizenhárom éves fiát itthon kell hagynia...

„Nagyfiú már, nagymamával biztosan jól ellesznek!” – érezzük, maga sem hiszi, amit mond.

„Neked legalább van gyermeked!” – sóhajt a tökéletes sminkű fiatal nő. Ő mindennap feljár dolgozni a fővárosba. Reggel fél ötkor kel, este hétre ér haza.

Gyermekvállalás? Mikor? Hogyan? Talán pár év múlva, ha addig kibírja mellette a párja. De most olyan állása van, amit szeret, amire mindig is vágyott.

A zöld ruhás nő csak azért ül a vonaton, mert olyan igazolványa van, mellyel ingyen utazhat. Nem csak ő, hanem a kísérője is, a szomszédasszony, aki legalább így fel tud jutni a lányához.

Visz neki egy kis „hazait”. „Ugye, Marikám?” Marika némán bólint, kezét ráteszi kosarára. Még kovászos uborka is van benne.

A tüsi hajú fiatalember szerelmes. Interneten ismerkedett meg a lánnyal, a Nyugati órája alatt találkoznak. Egy csokor levendulát visz neki, illata belengi a helyiséget.

Társaim kendőzetlenül mesélnek küzdelmeikről, reményeikről, önmagukról és arról, hogy manapság utazni kell mindenért: a megélhetésért, a lehetőségért, a boldogságért.

Sorsok, történetek, utak – egy fülkébe zsúfolva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában