KUNSZENTMÁRTON

2019.05.25. 11:30

Egymás csodálatával telt a kunszentmártoni pár 60 éve

Hat évtized házasság után is szerelmesen néz egymásra Veres István és felesége, Margit. A kunszenti pár szinte gyerekként ismerkedett meg. Az azóta eltelt évtizedekben megismerték egymást, a hosszú házasság titkáról beszélgettünk velük.

P. Pusztai Nóra

Hatvan esztendő után is szerelemről mesél Veres István és felesége, Margit.

Fotó: P. Pusztai Nóra

Mérhetetlen az a szerelem, amivel még hatvan év után is egymásra néznek. A kunszentmártoni Veres István és felesége, Margit 1959. május 9-én mondták ki a boldogító igent. Irigylésre méltó a helyzetük, fiatalon találták meg életük párját, akivel együtt öregedhettek meg.

– A madarak és fák napján találkoztunk először a folyóparton, Aranykám gyönyörű kis ruhát viselt – emlékszik vissza Pista bácsi. – Nagyon régen volt… Ő tizennégy éves volt, én tizenkilenc. Aztán egy esküvőre hívtak meg minket koszorúslánynak és -legénynek, akkor még nem egy párként. De ott kezdődött minden.

– Hét évig udvaroltam neki, ismerkedtünk, beszélgettünk. Közben bevonultam katonának, ahova fényképet küldött nekem, akkor az volt a szokás. Néhány év múlva, 1958 szentestéjén megkértem a kezét, és bejelentettük a szüleinek, hogy az esküvő a következő évben, Margó születésnapján lesz.

Kunszentmártonban egy Körös-parti telekre házat építettek, amit az évek során apránként szépítgettek. Nyugdíjba vonulásukig a helyi iskolákban tanítottak. Egy lányuk és három unokájuk született, akikkel ezt a jeles alkalmat együtt ünnepelték.

– Az egymás iránti tisztelet és szeretet az mindent felülír minálunk. Szép volt, hosszú volt, de úgy elszaladt ez a hatvan év, hogy szinte észre sem vettük – mondja Pista bácsi, majd sietve hozzáteszi: ők úgy még soha nem feküdtek le és keltek fel, hogy ne adtak volna puszit egymásnak. – Ugyanis nem tudhatjuk, hogy felébredünk-e a következő napon…

– A házasság lényege, hogy mind a kettőnknek engedni kell – veszi át a szót Margó néni. – Már arról tudom, hogy milyen kedve van, hogy hogyan csukja be az ajtót maga mögött. De nagyon jó ember a férjem, a család neki az első, bár elég lobbanékony.

Pista bácsi felesége szavába vágva ismeri el, hogy önkritikus, így tudja, hogy hirtelen kapja fel a vizet. De egy komolyabbnak tűnő veszekedés után, ha odamegy, és megpuszilgatja a kedvesét, egyből megbékél.

Hatvan esztendő után is szerelemről mesél Veres István és felesége, Margit.
Fotó: P. Pusztai Nóra

Margó néni hozzáfűzi, hogy még mindig sokat viccelődnek egymással.

– Nem titkolózunk egymás előtt, a problémákat az első perctől kezdve megbeszéljük, és a döntéssel közös nevezőre jutunk – mondja büszkén a nyolcvanegy éves hölgy, majd Pista bácsi kiegészíti: ő a kezdeményezőbb, de szívesen hallgatja meg a másik oldal véleményét is.

– Mindenkinek azt mondom, hogy gondolja meg kellő alapossággal a házasságot, mert egy életre szól – ad tanácsot a fiataloknak Pista bácsi, aki szerint a hosszú házasság titka nem más, mint a szerelem és a megértés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában