JÁSZSÁG

2018.03.28. 06:58

Egyre több mérnökre van szükség megyénkben

A Jászságban az építőipar, illetve a mezőgazdaság teremtette szezonális munkák indulása előtt is alacsony az álláskeresők aránya. Ezzel együtt is több mint ezerhatszáz betöltetlen álláshelyre keresnek munkavállalót a cégek és az intézmények.

Banka Csaba

Több száz érdeklődő látogatott el a jászberényi Déryné Rendezvényházban tartott állásbörzére

Fotó: Banka Csaba

A napokban Jászberényben zajlott állásbörze tanúsága szerint immár nem csak azok látogatnak el ilyen rendezvényekre, akiknek nincs munkája, hanem azok is tájékozódnak, akiknek jelenleg épp van állása, de a jobb megélhetés reményében váltani szeretnének.

Tóth János, a megyei kormányhivatal jászberényi járási hivatala foglalkoztatási osztályának vezetője érdeklődésünkre elmondta, hogy két év alatt csaknem ezer fővel csökkent az álláskeresők száma.

Jelenleg az ötvenhatezer főt számláló munkaképes korú lakosság tagjai közül mintegy kétezer-négyszáz személy regisztrált álláskereső a járási foglalkoztatási osztályon.

Arányait tekintve Pusztamonostoron a legkevesebb a munkát keresők aránya, a huszonhat helybéli a munkaképes korú lakosság 2,36 százalékát jelenti a községben. A Jászság központjában, Jászberényben sem éri el a három százalékot a mutató.

A mintegy félezer munkanélküli berényi az adatok szerint 2,94 százalékos munkanélküli rátát jelent. Az arányszám továbbra is Jászapátin a legmagasabb, de az ott nyilvántartott négyszáznegyvenhét álláskereső a munkaképes korú helybéliek 7,62 százalékát jelenti.

A munkáltatók jórészt továbbra is betanított munkákra keresnek jelentkezőket, ugyanakkor egyre több felsőfokú végzettséget igénylő, mérnöki állás vár gazdára a térségben is.

A legnagyobb problémát az jelenti, hogy az állást keresők döntő többsége (ötvennégy százalék) az általános iskola nyolc osztályát, vagy még azt sem végezte el. A diplomás álláskeresők aránya három százalék.

Ráadásul a képzetlen felnőttek számára egyre kevésbé jelent megoldást a közmunka. A cél ugyanis éppen az, hogy a közfoglalkoztatás helyett a munkát keresőket az elsődleges munkaerőpiacra irányítsák.

Több száz érdeklődő látogatott el a jászberényi Déryné Rendezvényházban tartott állásbörzére
Fotós: Banka Csaba

Tóth János elmondta, hogy a tavalyi esztendő márciusához képest majdnem húsz százalékkal (19,5) kevesebb a közfoglalkoztatottak száma a Jászságban.

Az álláskeresők képzettsége, illetve a munkaerőpiac teremtette igények között képzésekkel próbálnak hidat teremteni a munkaügyi szakemberek.

Jászberényben ez alapján jelen időszakban például képzés indul óvodai dajka, szociális gondozó, élelmiszer- és vegyiáru-eladó, raktáros és targoncás szakképesítések megszerzésére.

Hasznosak a vendégmunkások

Pócs János országgyűlési képviselő a minap egy vállalkozói fórumon elmondta, hogy Jászberényben jelenleg mintegy kettőezer-egyszáz külföldi munkavállaló végzi feladatát különböző gyárakban.

A képviselő szerint szükség volt a vendégmunkások munkavállalási engedélyének megadására ahhoz, hogy enyhítsenek a hazai munkaerőhiányon. Az intézkedés nélkül ezerhatszáznál jóval több betöltetlen állás volna a Jászságban.

Így viszont a vendégmunkások által végzett munka is adóbevételhez juttatja az országot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában