PEDIG AKADNA RÁJUK VEVŐ

2018.06.16. 15:14

Elhagyatott házak csúfítják a településeket

A legtöbb kistelepülésen gondot okoz, hogy az elöregedő lakosság családtagjai messze élnek, esetleg nincs is már élő rokon, így ha elhalálozik a tulajdonos, az örökösök nem költöznek oda. Eladni sokszor nem egyszerű a falusi házat, hiszen inkább a városi vagy város közeli ingatlanok kelendők. A ház egy idő után „magára marad”, pusztulásnak indul, az örökösök nem foglalkoznak vele. Csataszögön is állnak üres házak. A kis faluban lenne is igény lakhatási lehetőségek iránt, több épület sorsa ennek ellenére megoldatlan.

Kovács Berta

A Szív utcai ingatlan is elhagyatottan áll, gazdái nem elérhetők, mutatja a telket Oravecz Zsuzsanna

Fotó: Mészáros János

– Két olyan nem lakott ház van a faluban, ami előbb-utóbb tönkremegy – mutatta meg az épületeket Oravecz Zsuzsanna Éva polgármester.

– A többi ingatlan viszont még nem olyan régóta áll üresen, hogy leromlott volna az állapota. Van, amit az örökösök szépen karbantartanak, nyírják a füvet, szedik a gyümölcsöt, van, aki kiadja albérletbe. Egyes házak tulajdonosai viszont azért nem jelentkeznek, mert tele vannak adóssággal, ami talán több is, mint amennyit az ingatlan ér, így kényelmesebb egyszerűen nem foglalkozni a házzal.

Például a Szív utcában is található olyan ingatlan, ami már vagy nyolc-tíz éve üresen áll. Egy időben még kiadták albérletbe, aztán nem jelentkeztek, ma már el sem érhetők a tulajdonosok.

A Szív utcai ingatlan is elhagyatottan áll, gazdái nem elérhetők, mutatja a telket Oravecz Zsuzsanna
Fotó: Mészáros János

A növényzet azóta elburjánzott, az utcáról alig látni magát az épületet. Az udvart legalább derékmagasságig birtokba vette a gaz. A kerítés előtt is gyomos a terület, jól láthatóan elüt a rendezett portáktól.

– Próbálom pedig felvenni a tulajdonosokkal a kapcsolatot, már csak azért is, hogy legalább gondozza valaki a portát, ne rontsa az utcaképet – mondta a polgármester. Kísérletei azonban rendre sikertelenek.

Egyébként mutatkozik vásárlói igény a csataszögi ingatlanok iránt, vonzó a csendes, nyugodt környezet, a remek közbiztonság. A buszközlekedés is jó, a Nagykörű, Kőtelek, Tiszasüly felé közlekedő járatok mindegyike megáll a faluban, Szolnokra is hamar be lehet érni.

– Nemrég egy idős bácsi költözött el a családjához, a házát pedig már meg is veszi egy hölgy, aki eddig albérletben lakott itt – mondta a polgármester.

– A házakra akadna vevő. Csak az a gond, hogy a faluban a csokból nem tudnak építkezni, hiába van megvásárolható telek. Tízmillió forintból elég nehéz felépíteni egy minimum hatvan négyzetméter alapterületű házat, ami a csokhoz előírás. A bankok nem akarják engedélyezni, attól tartva, hogy bedőlés esetén a házat nem lehet ennyiért értékesíteni. Pedig nálunk nagyon olcsók az egyébként szép nagy porták, egy 4000 négyzetméteres telket már 300–400 ezer forintért meg lehet kapni. Önkormányzati tulajdonú terület is van eladó.

– Az önkormányzati bérlakásokban is folyamatosan laknak, sőt, többre is lenne igény. Nemrég költözött el egy háromgyermekes édesanya, és máris igénybe vette egy helybéli nagycsaládos. A bérlők szépen karban tartják az ingatlanokat, ezzel nincs gondunk, de le is van fektetve a szerződésben, milyen jellegű karbantartások a lakók feladata, mi az, ami az önkormányzatot terheli.

Az önkormányzati bérlakásokra folyamatosan van igény
Fotó: Mészáros János

A környező helyekről is jönnének

Nem csupán a helyiek érdeklődnek a csataszögi bérlakások iránt, hanem a környező településeken élők is.

– Nagykörűből is kérdezte a napokban három család, nincs-e itt kiadó önkormányzati bérlakás. De mi örülünk, ha a helyi igényeket ki tudjuk elégíteni – tudtuk meg a polgármestertől. – Az üres házakat is szívesen megvennénk erre a célra, de egy ilyen kis önkormányzatnak önerőből ilyenre nincs kerete. Talán, ha írnának ki pályázatot, tehetnénk valamit. Így azonban félő, hogy a magára hagyott házak előbb-utóbb annyira tönkremennek, hogy már nem lesz értelme megvásárolni őket – mutatott rá Oravecz Zsuzsanna Éva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában