„Alkut” Kötöttek a garázda férfivel

2018.09.25. 13:48

Először alkalmazták az új büntetőeljárási lehetőséget megyénkben

Megyénkben megszületett az első egyezségkötés az ügyész és a gyanúsított között. A fejleményekről dr. Varga Árpád megyei főügyész tájékoztatta hírportálunkat.

Mészáros Géza

A gyanúsított férfi ez év március 11-én, a hajnali órákban, Jászberény egyik sörözőjében minden ok nélkül többször megütött és megrúgott egy vendéget. A megbotránkoztató cselekményével a gyanúsított a garázdaság vétségét valósította meg.

A Jászberényi Járási Ügyészség vádat emelt ugyan az illetővel szemben, de a hosszadalmasnak tűnő bírósági eljárás helyett egyezséget kötött a garázdasággal gyanúsítható jászberényi férfival.

Ennek előzménye, hogy 2018. július elsején hatályba lépett az új büntetőeljárási törvény, amely számos új jogintézményt vezetett be. Épp a büntetőeljárások gyorsításának céljával.

Az egyezség kötése ilyen új eljárási forma, mely lehetőséget ad arra, hogy az ügyészség és a bűncselekmény elkövetője megállapodjon az elkövető bűnösségéről és annak következményeiről. Az adott ügyben az egyezség megköttetett.

Az ügyészség által megjelölt bűncselekményt a gyanúsított beismerte, melyet a meglévő bizonyítékok is alátámasztottak. A gyanúsított elfogadta, hogy az ügyészség a bírósághoz benyújtott vádiratban 700 ezer forint pénzbüntetés kiszabását indítványozza a gyanúsított által elkövetett bűncselekmény miatt.

Az adott ügyben akár két évig tartó letöltendő szabadságvesztés is kiszabható lenne, de ez esetben egy enyhébb büntetési tétel megállapításában egyezett meg a két fél.

A megkötött egyezség alapján a Jászberényi Járási Ügyészség 2018. szeptember 11-én a Jászberényi Járásbírósághoz vádiratot nyújtott be, melyben indítványozta, hogy a bíróság az egyezséget hagyja jóvá.

A bíróság, az egyezséget megvizsgálva, a közeljövőben kitűzi az ügy előkészítő ülését. Ott arról dönt, hogy az egyezséget jóváhagyja és az indítvány szerinti büntetést kiszabja, vagy pedig a jóváhagyást megtagadja és ebben az esetben a rendes eljárás szerint folytatódik a büntetőeljárás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában