JÓ TUDNI

2018.07.15. 11:30

Ezeket tanácsolja a szakember nyárra a cukorbetegeknek

Egy szelet finom sárgadinnye, üdítő pancsolás a strandon – mindez nagyon jól hangzik, ám vannak közöttünk olyanok, akiknél ezek a kellemes élmények is veszélyt rejthetnek magukban. A cukorbetegeknek ugyanis nagyon pontosan oda kell figyelniük arra, hogy ilyenkor, nyáron milyen és mennyi gyümölcsöt fogyasztanak, és a fizikai igénybevétel, például az úszás is hatással van a vércukorszintre.

Molnár-Révész Erika

Buzás Sándorné diabetikus receptjei az Új Néplap szakácskönyveiben is rendszeresen megjelennek

Fotó: Mészáros János

– Az őszibaracké itt kilenc, de a vércukorszint mérések alapján idén még hozzá kell adnunk legalább négyet – mutatja a gyümölcsök szénhidráttartalmát ábrázoló táblázatot Buzás Sándorné, Jusztina.

A Törökszentmiklósi Cukorbetegekért Egyesület elnöke szerint idén magasabb a szezonális gyümölcsök cukortartalma a nyár elején tapasztalható napsütéses órák magas száma miatt.

– Most egyáltalán nem egyeznek a táblázatban leírtak és a valóság, olyan édesek a gyümölcsök, hogy hat egység helyett legalább tízet kell számolnunk, tíz helyett legalább tizennégyet. A vércukorértékeink ugyanis azt mutatják, hogy gyümölcsök fogyasztásakor nem elég az a pluszinzulin, ami eddig megfelelő volt – magyarázza a szakember.

Hozzáteszi: azok a cukorbetegek, akik inzulinfüggők, mindehhez jobban tudnak alkalmazkodni, de nagyon fontos ilyenkor az előrelátás.

– Hiszen ahhoz adjuk az inzulint, amit eszünk. Ha valaki tudja, hogy például dinnyét akar enni, egy egységgel több inzulint ad be magának – teszi hozzá.

Az elnök szerint nagyon fontos, hogy ilyenkor, a nyári melegben a cukorbetegek fokozottan figyeljenek arra, mit visznek magukkal.

– Nagyon fontos, hogy legyen kéznél folyadék és szőlőcukor. Emellett lassabban felszívódó szénhidrát is, például zsömle vagy kifli, ugyanis ha baj van, például hirtelen leesik a vércukorszint, nem mindig elég a gyümölcs.

A betegek vércukorszintje ugyanis nemcsak felmehet, de hirtelen le is eshet. Ezért jó, ha mindig van náluk szénhidrát. Ilyenkor nyáron akár egy ártatlan pancsolásból is lehet baj, ebben az esetben is fontos az előrelátás…

– Arra is nagyon oda kell figyelni, hogy úszáskor jóval több szénhidrátot fogyaszt el a szervezet. Ez azt jelenti, hogy csökken a cukorszint. Ilyenkor az érintettnek eleve kevesebb inzulint kell beadnia magának, vagy kevesebb gyógyszert bevennie reggel, esetleg egy kis gyümölcsöt lehet előtte fogyasztani. Mert ha tudja előre, hogy ezt fogja csinálni, akkor ki is tudja védeni, hogy baj történjen – tanácsolja Jusztina, aki figyelmeztet, egy dolgot soha nem szabad otthon felejteni nyaraláskor.

Buzás Sándorné diabetikus receptjei az Új Néplap szakácskönyveiben is rendszeresen megjelennek
Fotó: Mészáros János

– Bármi lehet az, csak ne az inzulin, mert azt sehol nem fogják pótolni. Erre nagyon oda kell figyelni! – hangsúlyozza. Emellett fontosnak tartja nyáron a megfelelő napvédelmet is.

– Egy, a napokban szervezett melanomaszűrésnél a harminckét vizsgáltból ötnek volt gyanús, kivizsgálásra váró elváltozás a bőrén – mesél tapasztalatáról.

Természetesen nemcsak a cukorbetegekre ártalmas az UV-sugárzás, de ők még inkább ki vannak téve a nap káros hatásainak.

– A cukorbetegek bőre ugyanis sokkal érzékenyebb, szárazabb, mint a nem cukorbetegeké, hiszen megváltoztatja a vér összetétele. Minden apró jelre oda kell figyelni, de nem akkor, amikor már súlyos a baj! Ugyanis mindennek vannak intő jelei.

– Nem szabad szégyellni, ha az orvos mégsem talál problémát, de így tudjuk megelőzni az elviselhetetlenné váló bőrtüneteket, például a soha be nem gyógyuló sebeket, melyek kialakulhatnak – tanácsolja. Hozzáteszi: mértékkel és odafigyeléssel mindent szabad, hiszen fontos a szervezet számára a D-vitamin, csak körültekintően kell megválasztani a napozás időpontját. És ugyanúgy van ez az ételekkel is.

– Gondolok arra, hogy ünnepelünk otthon, és szeretnék enni egy szelet tortát, vagy elmegyünk kirándulni, és ott szeretnénk valami finomat enni és inni. Lehet, de tudni kell, hogyan előzzük meg a bajt az inzulinadagolással, vagy kevesebbet kell enni a következő alkalommal.

Az egyesület elnöke azt tapasztalja, egyre többen járnak nyitott és ingyenes előadásaikra, ami azt jelenti, hogy egyre érdeklődőbbek, tudatosabbak az érintettek.

Karszalaggal az előítélet ellen

– Szerencsére az utóbbi időben nem nagyon találkoztam azzal­, hogy félreértik a járókelők, amikor egy cukorbeteg rosszul van. De korábban szemtanúja voltam egy nagyon kellemetlen esetnek. A cukorbeteget éppen­ az orvosi rendelőből tették ki, mert azt gondolták, részeg. Mi, akik ott voltunk, szőlőcukrot adtunk neki, és kiderült, hogy semmi baja nem volt, csak nagyon alacsonyra, kettesre süllyedt a vércukorszintje. Ez sem mindenkinél egyforma, minden cukorbeteg tudja, hogy mekkora az az érték, küszöb, amikor rosszul lesz. Éppen az ilyen félreértések elkerülése miatt vannak karkötőink, melyekre rá van írva: „Cukorbeteg vagyok”. Az is nagyon fontos, hogy az érintett személyi adataiban szerepeljen, hogy cukorbeteg – hangsúlyozza Buzás Sándorné, Jusztina, a Törökszentmiklósi Cukorbetegekért Egyesület elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában