JÁSZBERÉNY

2020.09.09. 07:00

Feloszlatná a testületet Budai Lóránt polgármester

Budai Lóránt polgármester nem először vetette fel, hogy miután nincsen számottevő és erős többségi akarat számos közgyűlési előterjesztés megvitatására és fontos ügyekben döntéshozatalra, ezért hasznosabb lenne, ha feloszlatná magát a képviselő-testület, és időközi választás kiírására kerülne sor. Először a július 29-i tanácskozás után fogalmazódott meg e gondolat a városvezető fejében, legutóbb pedig a szeptember elsejei ülést követően.

Forrás: Archív fotó

Mint arról beszámoltunk, a hónap első napján élénk lakossági érdeklődés mellett tanácskozott a képviselő-testület Jászberényben. A politikai vitától, személyeskedéstől hangos rendkívüli ülést a Déryné Rendezvényház nagytermében tartották. A lakosság is szép számmal megjelent az eseményen és az egyes témák tárgyalásakor tapssal, füttyel, olykor bekiabálással nyilvánítottak véleményt.

A városi képviselő-testület tagjai a második választás óta „hintáznak” egymással. A tizenötfős grémiumban heten a Közösen Jászberényért Egyesület (KJE), heten pedig a Fidesz-KDNP képviseletében tevékenykednek. A polgármester a jobbikos Budai Lóránt, ő a KJE-jelöltje, a testületben a Fidesz frakciót Tamás Zoltán vezeti. A mérleg nyelvét a Mi Hazánk Mozgalom egyszem önkormányzati képviselője, Dobrán Gyula jelenti. Először őt értük el, mondjon véleményt a kialakult helyzetről.

– Ez nem az első fórum, nem is az első testületi ülés, amelyet Budai Lóránt hangulatkeltésre használ fel. A város a csődközeli állapothoz közel került, mióta ő a vezetője, aki egyébiránt az önkormányzat egyetlen képviselője, aki a politizálásból él meg. A testület feloszlatása öncélú haszonszerzés számára, amiből megpróbál jól kijönni, ám a településünk és lakói rosszul járnak. A 2006 és 2010 közötti ciklusban az MSZP-s Gedei József ellenszélben, de teljes konszenzussal, fideszes többségű testület mellett kormányozta a várost, amely működött. Miért nem megy ez ma? Szerintem épp a polgármester személye miatt – vélekedett Dobrán Gyula.

Megkeresésünkre válaszolt a témában Tamás Zoltán, a jászberényi képviselő-testület Fidesz frakciójának vezetője is.

– A polgármester a Déryné Rendezvényházba szervezte meg a legutóbbi kihelyezett ülést, ahová a közösségi oldalán keresztül csődítette a híveit, és gerjesztette az indulatot. Méltatlan volt Jászberényhez ez a tanácskozás. A városháza a helye az üléseknek, ahol van kiépített technika, így bárki az otthonából is követheti a fejleményeket. A Dérynéből nem volt online közvetítés. Ott hangos bekiabálások, pocskondiázások voltak, a polgármester még arra sem gondolt, hogy a zsúfolásig megtelt teremben betartassa a minimális járványügyi intézkedéseket. Frakciónk a város érdekében munkálkodik, szeretnénk helyreállítani Jászberény méltóságát és becsületét, azért dolgozunk, hogy kiegyensúlyozott költségvetés mentén működjön. Nem kívánjuk a város lakosságát egy újabb választási kampányba taszítani, és az urnák elé rángatni, ez a jelenlegi polgármesternek az érdeke, és ezért emlegeti fel sokszor a testület feloszlatásának a lehetőségét – nyilatkozta Tamás Zoltán.

Elsőként kerestük fel Budai Lóránt polgármestert, aki az ügyben nem adott nyilatkozatot, de egy sajtóközleményt ígért hírportálunk számára (is).

– A 2019-es őszi önkormányzati választásokat követően a jászberényi önkormányzat képviselő-testülete olyan összetétellel alakult meg, mely már előrevetítette, hogy a polgármestert adó Közösen Jászberényért Egyesület nem fog a testületben politikai többséggel rendelkezni – áll a hosszabb terjedelmű közleményben. – Ez a körülmény a testületi döntések meghozatalát erősen megnehezíti a mai napig, a képviselő-testület ülésein ugyanis vagy a határozatképesség nem biztosított, vagy olyan döntések születnek, melyek kizárólag egy politikai közösségnek, a Fidesz érdekeit szolgálják, nem tükrözve a választópolgárok 2019-ben kinyilvánított akaratát, mellyel a városlakók leváltották a fideszes vezetést. (…) Mivel meggyőződésem, hogy a jelen helyzet sem a város, sem a benne élők érdekeit nem szolgálja, a legutóbbi testületi ülésen kimondtam: szükségesnek tartom a képviselő-testület feloszlásának kimondását és új választás tartását – írta Budai Lóránt, aki egyúttal hangsúlyozta: minden ezzel ellentétes híresztelés ellenére nem kíván lemondani polgármesteri megbízatásáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában