galériával

2019.08.08. 06:40

Fergeteges hangulatban kezdődött a berényi Csángó Fesztivál

Zászlófelvonással, ünnepélyes megnyitóval és fergeteges táncforgataggal szerdán este megkezdődött a XXIX. Csángó Fesztivál – Európai Kisebbségek Folklór Fesztiválja és Népművészeti Vásár Jászberényben.

Illés Anita

A megnyitó a Boldogasszony Anyánk régi magyar himnusz éneklésével kezdődött Polgár Nikolett és Molnár László előadásában. A Folklór Kulturális Közalapítvány és a Jászság Népi Együttes szervezésében megvalósuló Csángó Fesztiválon Dr. Kertész Ottó, a közalapítvány kuratóriumának elnöke a tolerancia, az elfogadás és a másokkal való együttélés megtanulása jegyében köszöntött mindenkit.

Zárszóként Márton Áron 1980-ban írt utolsó püspöki leveléből idézett néhány gondolatot, amely erősíti azt az érzést, hogy az ember Isten gyermekét és saját testvérét lássa meg embertársában akkor is, ha másképpen gondolkozik, más nyelvet beszél vagy mások a céljai.

A köszöntő után Molnár László népzenész közreműködésével a hagyományoknak megfelelően zászlófelvonás következett, majd elkezdődött a fesztivál. Elsőként az Árendás Gyermektáncegyüttes gyimesi táncokat adott elő a főtéri színpadon, ahol a fesztiválon fellépő külföldi együttesek is bemutatkoztak.

A Csángó Fesztivál nyitó napján a Szabadtéri Színpad közönségtere megtelt, rengetegen vettek részt a „Folkforgatag” gálaesten. Ennek első részében a Magyar Állami Népi Együttes produkcióját, a Kodály Zoltán életművét alapul vett Tánckánon – Hommage á Kodály Zoltán című műsort láthatta a közönség. A gálaeset második része, a „Színes világ” táncforgataga más népek hagyományaiba kalauzolta el a nagyérdeműt.

Indonéziából, Kolumbiából, Bolíviából, Ecuadorból és Törökországból érkeztek exkluzív külföldi együttesek az idei fesztiválra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában