ÉLETMENTÉS

2018.02.23. 12:45

Folytatódik a „Hősképzés” a megyeszékhelyi mentőállomáson

Minden hónap utolsó hétfőjének délutánján ingyenes újraélesztés oktatáson, gyakorláson lehet részt venni a megyeszékhely mentőállomásán.

Korábban Szolnokon már tartottak újraélesztési oktatást

Fotó: Csabai István

Magyarországon évente több ezer ember hal meg hirtelen szívmegállás következtében utcán, közterületen. Többségük megmenthető lenne, ha valaki perceken belül megkezdené az újraélesztést, a mellkasi nyomásokat.

A mentők által évente észlelt mintegy hatezer hirtelen vérkeringés-megállás esetében csak akkor van igazi esélyünk az újraélesztésre, ha a mentő megérkezéséig valaki elkezdi a mellkasnyomásokat.

A nemzetközi szakirodalom szerint az azonnal megkezdett újraélesztéssel és egy gyorsan megérkező defibrillátorral az újraélesztések akár 60 százaléka sikeres lehetne, ami Magyarországon évente több ezer emberéletet jelent.

Az elmúlt években sokat tett a mentőszolgálat a lakosság életmentő ismereteinek, tettrekészségének fejlesztéséért, de a kiérkező mentők még mindig csak ritkán találkoznak szakszerű elsősegélynyújtással.

Ezért is indított az Országos Mentőszolgálat 2018. januártól az egész országra kiterjedő „Hősképzést”.

Korábban Szolnokon már tartottak újraélesztés oktatást
Fotós: Csabai István

Most már az életmentéshez kedvet és bátorságot érző laikusok minden hónap utolsó hétfőjének délutánján, 15-17 óráig ingyenes újraélesztés oktatáson, gyakorláson vehetnek részt az Országos Mentőszolgálat minden megyeszékhelyi mentőállomásán – tájékoztatta honlapunkat az OMSZ megyei kirendeltségének vezető mentőtisztje.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében a következő képzési időpont 2018. 02. 26-án, 15 órától 17 óráig.

Helyszín: Szolnok Mentőállomás tantermében. (5000. Szolnok, Széchenyi krt. 6.)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában