JÁSZBERÉNY

2020.01.29. 16:30

Fórumot tartottak a város idei költségvetéséről

Helyi vállalkozók, a városvezetés és a képviselő-testület bizottsági elnökeinek, valamint a polgármesteri hivatal szakembereinek részvételével rendeztek fórumot kedden délután a városháza dísztermében, melynek témája a város idei tervezett költségvetése volt.

Illés Anita

Fotó: Gémesi Balázs

A főbb sarokszámokat Budai Lóránt polgármester, Dr. Gedei József és Balogh Béla alpolgármesterek ismertették. A városvezető elmondta, hogy tavaly 10,5 milliárdos büdzsével tudtak számolni, ezzel szemben ez idén mintegy 9,8 milliárd forint lesz. Az állami normatívák 1,2 milliárdot tesznek ki, ami valamivel többletbevételt jelent az előző évhez képest.

Budai Lóránt hangsúlyozta: sarkalatos pontja a költségvetésnek az Electrolux termelésének csökkenése és az erre épülő beszállítói kör által befizetett iparűzési adó kiesése, ami miatt 600 millió forint elvonással számolnak. Az önkormányzat a kötelező feladatait mindenképp szeretné legalább azon a színvonalon ellátni, mint az elmúlt időszakban volt.

Az már látszik, hogy a nem kötelező feladatokra ebben az évben kevesebb jut. Erre a korábbi 658 millió forinthoz képest elképzeléseik szerint 490 milliót tudnak beépíteni a költségvetésbe. A büdzsét 811 millió forint hitellel tervezik. Ám, ha nem kap pozitív elbírálást a hitelkérelem, akkor újratervezésre lesz szükség.

Fórumot tartottak a város idei költségvetéséről
Fotó: Gémesi Balázs

Kiemelték: nem fordult még elő, hogy egy időben, együtt jelenik meg a megkezdett beruházások önerejének hiánya és a jelentős mértékű iparűzési adó bevétel kiesés. Ezt figyelembe véve már 2021-re is előretekintettek, amikor ugyanis további 400 millió kieséssel számolnak. A fórumon számos elképzelés, vélemény felmerült arra vonatkozóan, hogy a város miként lábalhat ki két-három éven belül a nehéz helyzetből.

Kasza Lajos, a Jász Plasztik cégcsoport tulajdonosa pozitívan értékelte a párbeszédet. Megjegyezte, hogy a politika vitatkozhat külön, ám hagynia kell működni a gazdaságot. Javasolta, hogy a költségvetés bevételi és kiadási oldalát alaposan vizsgálják meg és a kiadások racionalizálására kell törekedni.

Dr. Rédei István, a Co-op Star Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint a helyzet kezelése többletmunkát igényel a városvezetés és a cégek részéről egyaránt. Felvetette, hogy párbeszédre lenne szükség arról is, hogy a civil szervezetek, vállalkozások esetleg milyen feladatokat tudnának átvállalni a várostól. A jász összefogás szükségessége is felmerült, hiszen van annyira erős a térség, hogy kezelni tudja a helyzetet.

A város tervezett költségvetése volt a fórum témája
Fotó: Gémesi Balázs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában