SZAJOL

2018.09.21. 06:55

Hamis pénzzel fizettek a szajoli boltokban, a rendőrség is nyomoz

A szajoli boltosok között terjedt el a napokban a hír, hogy valaki hamis pénzzel próbál fizetni egyes vásárlásoknál. A helyiek nagy része semmit nem tud az esetről, azonban a rendőrség pénzhamisítás miatt eljárást folytat.

Hutter Zsófia

Fotó: illusztrációfotó, forrás: Shutterstock

– Az anyósom is kapott ezekből a bankjegyekből – kezdte egy helybeli férfi.

– Vásárlóként került hozzá, úgy két-három nappal ezelőtt. Ha jól emlékszem, azt mondta, ötezres címlet volt a hamis pénz. De hogy mit csinált vele, bevitte-e a rendőrségre, azt nem tudom – árulta el a férfi.

A község központjában számos helybelit megkérdeztünk, hallottak-e az esetről, azonban legtöbbjük megdöbbenve fogadta kérdésünket.

– Semmit nem tudok róla, pedig rendszeresen járok például ebbe a boltba is – mondta Kurdics István.

A férfival az egyik helyi üzlet előtt találkoztunk, aki megrökönyödve hallgatta, milyen hírek terjednek a településen. Miközben beszélgettünk, elmesélte, még sosem látott hamis bankjegyet, pedig régebben kocsmát is működtetett.

– Akkor még nem volt ez divat, sajnos mostanában csinálják többen. Nincs már akkora értéke a pénznek... – tette hozzá a férfi.

A lakosok közül ugyanakkor volt, aki elárulta, nem először fordul elő ilyen a településen.

– Évekkel ezelőtt egy idős nénit vertek át, ha jól emlékszem, akkor egy hamis tízezressel fizettek neki – mesélte egy hölgy.

– Szegény nem vette észre, hogy nem igazi a pénz, amit kapott. De az már nagyon régen volt. A mostani esetről viszont még csak nem is hallottam – mondta.

A szerkesztőségünkhöz eljutott információk szerint több üzletben is felhasználták a hamis bankókat, melyek ötszázas, ezres és ötezres címletek voltak. A lakosok közül ugyan kevesen hallottak az esetről, de állítólag a kereskedelemben dolgozók figyelmeztették egymást, hogy legyenek körültekintőbbek, mert ál pénz került a településre.

Fotó: illusztrációfotó, forrás: Shutterstock

Az üggyel kapcsolatban megkérdeztük a rendőrséget is.

Szabó Zita, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője hírportálunknak elmondta, a Szolnoki Rendőrkapitányság pénzhamisítás bűntett elkövetésének gyanúja miatt folytat eljárást ismeretlen tettes ellen. A nyomozás folyamatos, a tanúk meghallgatása jelenleg is zajlik.

Az ötvennégyezer forintos bankjegy

Még 2008-ban vált híressé az ötvennégyezer forintos. Akkor Szolnokon és Kétpón is fizettek a húszezresre hasonlító bankókkal.

Mint később kiderült, a bankjegyeket egy fővárosi cég rendelte meg egy reklámkampányhoz még 2006-ban. A nyomdában rossz minőségű példányok is készültek, azokat kiselejtezték, majd később szeméttelepre szállították.

Onnan kerülhettek több ember kezébe. Első alkalommal egy 30 éves szolnoki férfi a megyeszékhelyen használta fel az ötvennégyezer forintosokat, és egy lovat vásárolt. Az eladó hamar rájött az átverésre, így a megkötött üzlet gyorsan meghiúsult.

A másik esetben pedig egy 17 éves kétpói fiatalember birkákat vett egy idősebb helyi lakostól, aki csak később szembesült vele, hogy csalás áldozata lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában