JÁSZKUNSÁG

2019.01.18. 11:29

Háromezernél is többen felvételiznek szombaton a megyében

Fontos megmérettetés vár több tízezer diákra szombaton, ekkor írják ugyanis a központi középfokú felvételi vizsgát a kilencedik évfolyamra, illetve a hat és a nyolc évfolyamos gimnáziumokba jelentkezők. Az elmúlt évekhez hasonlóan, megyénkben is több helyszínen számolhatnak majd be tudásukról a felvételizők.

Munkatársainktól

Fotó: Illusztrációfotó/Shutterstock

– A Szolnoki Szolgáltatási Szakképzési Centrum öt tagintézményéből háromban lesz központi írásbeli felvételi – mondta el Kalmár Andrea, az intézmény főigazgatója.

– A kereskedelmiben, a ruhaipariban és a Vásárhelyiben. A jelentkezések alapján összesen körülbelül kétszáznyolcvanan vizsgáznak.

A főigazgató hozzátette, a diákok először a magyar nyelvi tesztet írják, majd tizenöt perc szünet után a matematikát kezdik. Mindkét tantárgyra negyvenöt percük van a tanulóknak.

– A feladatlap tíz feladatsorból áll, és maximum ötven-ötven pontot kaphatnak tantárgyanként – folytatta a főigazgató.

– Azok a diákok, akik nem tudnak részt venni a szombati vizsgán, január 24-én pótolhatják az elmaradt vizsgát. A felvételt hirdető középfokú iskoláknak április 30-ig kell kiküldeni a felvételről vagy elutasításról szóló értesítést mind a diákoknak, mind az általános iskoláknak.

Kalmár Andrea hozzátette, február 21. és március 14. között zajlanak a szóbeli meghallgatások.

Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint a kilencedik évfolyamra felvételizők írásbelijére országos szinten ötvenötezren jelentkeztek, a hat évfolyamos gimnáziumi írásbelin közel kilencezer-hatszázan, a nyolc évfolyamoson közel hatezren vesznek részt.

Szabó Rózától, az Oktatási Hivatal Szolnoki Pedagógiai Oktatási Központjának vezetőjétől megtudtuk, megyénkben húsz intézményben összesen 3534 továbbtanulásra készülő diák ír felvételi vizsgát.

A szolnoki Verseghy Ferenc Gimnázium évek óta helyszíne a központi felvételi vizsgának. Holnap, akárcsak az összes többi helyszínen, délelőtt tíz órától magyarból, tizenegy órától matematikából adnak számot tudásukról a nyolcadikosok.

Pogány Gyula igazgató elmondta, a náluk felvételit írók létszáma közel ugyanannyi, mint a korábbi években. Hangsúlyozta ugyanakkor: az, hogy valaki hol írja a vizsgát, nincsen azzal összefüggésben, hová adja be jelentkezési lapját. Idén szeptemberben négy osztály indul az iskolában, körülbelül százhuszonöt tanulóval.

– Nálunk száznyolcvanöt diák írja a központi felvételit, ez az előző évekhez hasonló létszám – mondta el hírportálunknak Halász Péter, a Jászberényi Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Liska József Középiskola és Kollégium Tagintézményének igazgatója.

– Bízunk benne, hogy az írásbeli és az általános iskolai eredmények alapján hat osztályra való diákot fel tudunk majd venni.

Az iskola vezetője hozzátette, intézményükben egy szóbeli elbeszélgetésen való megfelelés is fontos szempont a felvételinél.

– Meghatározó eleme, de nem csak erre alapozzuk a felvételt – emelte ki az igazgató.

Felkészülten várják a diákokat

A diákoknak mind magyar nyelvből, mind matematikából negyvenöt-negyvenöt percük van a válaszokra. Magyarból a korábbi években elsajátított nyelvi, kommunikációs és helyesírási ismeretek alkalmazása a fontos, de önálló szövegalkotást is elvárnak. Matematikából nem kizárólag a tanultakat kérik számon, hanem a tanulók problémamegoldó képességeit is nézik.

– Szolnokon az előzetes jelentkezések alapján a Széchenyi Gimnáziumban írja majd a legtöbb diák a felvételit, szám szerint kétszázhetvenen – tudtuk meg Szutorisz-Szügyi Csongor tanke­rületi igazgatótól.

– A napokban egyeztettünk az érintett intézményekkel, ez alapján nyugodt szívvel mondhatom, hogy teljesen felkészültünk a nyolcadikosok írásbeli felvételijére.

A témában véleményt is írtunk, melyet ide kattintva olvashat el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában