nyársapát/szolnok

2019.05.17. 11:30

Hat gyermek maradt édesanya nélkül

A történet a szolnoki Gyermekvárosból indul. Két, nehéz sorsú árva egymásra talál, és a sajátjuktól szebb élet reményében családot alapítanak. Még egy házat is sikerül felépíteniük Nyársapáton, az időközben született hat gyermeküket szerényen, de szeretetben nevelik. Úgy gondolják, sikerült olyan életet biztosítaniuk a kicsiknek, amilyenben nekik sohasem volt részük. Mígnem 2017-ben az édesanyánál rákot diagnosztizálnak…

Molnár-Révész Erika

Fotó: Beküldött fotó

– Reggel a gyerekeket elvittem iskolába és óvodába, majd hazamentem, rendet raktam, a feleségemmel pedig elindultunk a kórházba. Ekkor már sorra jöttek a bajok. Vastagbéldaganat miatt műtötték, ezért sztómazsákkal kellett élnie. A daganat közben áttéteket képzett, így orvostól orvosig mentünk. Cegléd, Kecskemét, Szolnok, Budapest, Nagykőrös… Nem volt megállás.

– Végül már éjjelente is az ügyeleteket jártuk, akkora fájdalmai voltak. Idén, április 2-án adta fel a harcot. Akkor már jó ideje kórházban feküdt. Még csak harmincnyolc éves volt – idézi fel az utolsó perceket megtörten a férj, Kovács Ferenc.

Hat gyermekük azóta hiába várja haza az édesanyát, Tímeát. Pedig a legkisebb, az ötéves Ádám minden délután megkérdezi, hol van, mikor jön már haza. A család barátját és segítőjét, „Csöpi nénit” azóta minden este felhívja és mamának szólítja a kisfiú, annyira vágyik az anyai szeretetre.

A legnagyobb lányt, a tizenhét éves Alexandrát annyira megviselték a történtek, hogy egy időre felfüggesztette tanulmányait. Most ő az „édesanya” a családban, mos, főz, a háztartás körüli munkákat végzi, mindenben próbál segíteni édesapjának.

Fotó: Beküldött fotó

– Borzasztóan nehéz! A halála után volt olyan pillanatom, amikor beültem az autóba és csak mentem, mentem céltalanul. De össze kellett magam szedni lelkileg, hiszen a gyerekek számítanak rám.

– Reggel ugyanúgy elviszem őket iskolába és óvodába, ám bele kell számítanom, hogy értük is kell mennem, a kicsiért már délután három órára, így csak alkalmi munkákat tudok vállalni – mondja a mindennapokról Ferenc. Márpedig a mindennapok kemények. A család összes pénzét elvitték a kezelések, az utazások, vagyis a betegség, utána pedig a hamvasztás költsége.

– Vannak jó szándékú segítőink, akiktől ruhákat és élelmiszert kaptunk. Hitelünk is van, melynek törlesztő­részletét a bank levitte havi harmincötezer forintra, ezt is tudjuk fizetni.

Kovács Ferenc egyedül maradt gyermekeivel: a 17 éves Alexandrával, a 16 éves Ferenccel, a 13 éves Rolanddal, a 11 éves Tímeával, a 9 éves Zsolttal és az 5 éves Ádámmal. Mindannyiuknak nagyon hiányzik az anyai szeretet.
Fotó: Beküldött fotó

– Csakhogy a családi pótlékot eddig a feleségem kapta, így az átíratás, az ügyintézés még folyamatban van. Nagyon félek a számláktól, nem tudom, hogyan tudom majd befizetni a csekkeket, és hogy hogyan tovább – aggódik a jövő miatt a családfő.

A Kovács család otthona rendezett, takaros. Egyedül a fürdőszoba az, melyet fel kellene újítani, komfortosabbá tenni. Ezt is tervezték még annak idején Timivel, csakhogy a betegség közbeszólt. És Ferencet még egy tragédia érte.

Olvasóink is segíthetnek a családnak

Az édesapának korábban fel kellett adnia állandó erdészeti munkahelyét, hogy intézni tudja a családi ügyeket, ezért egy ideje alkalmi munkákból fedezi a legszükségesebb kiadásokat.

A százhuszonötezer forintos családi pótlék – ha a papírok átíratása után meg is kapják majd – nehezen fedezi egy ekkora család mindennapjait, a gyermekek iskoláztatását, etetését, a családi ház fenntartását.

Arról pedig, hogy a jelenleg komfort nélküli fürdőszobát felújítsák, ebben a helyzetben még csak álmodni sem mernek.

Ha segíteni szeretne a nehéz helyzetbe került Kovács családon, az alábbi K&H számlaszámon teheti meg: 10401990-86768069-83721005 , ha külföldről szeretne utalni, akkor így adja meg a számlaszámot (IBAN szám): HU06 10401990-86768069-83721005

A számla tulajdonosa Kovács Ferenc.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában