JÁSZKUNSÁG

2018.12.15. 07:00

Zsebtolvajok és trükkös csalók állnak lesben ünnepekkor

Az elmúlt időszakban megyénkben újra felbukkantak a trükkös csalók. Az ünnepek közeledtével pedig egyre több helyen jelennek meg az úgynevezett házaló árusok is. Hogy elkerüljük a kellemetlenségeket és az áldozattá válást, érdemes megfogadni a rendőrség tanácsait.

Czakó Nóra

A váratlanul érkező idegeneket a lakásba semmilyen körülmények között ne engedjük be! Illusztrációfotó.

Forrás: Shutterstock

A rendőrségi felhívások ellenére sokan válnak trükkös csalók áldozatává. Erre volt példa az elmúlt napokban is, amikor egy ismeretlen férfi kéményseprőnek adta ki magát, így jutott be egy idős nő házába Jászapátin. Az asszony gyanútlanul beengedte az idegent, aki mérési munkákat színlelt, majd az „elvégzett munkáért” pénzt csalt ki tőle.

A csalók ötleteinek tárháza kifogyhatatlan, újabb és újabb trükkel próbálkoznak, amivel megpróbálják becsapni a gyanútlan embereket. Az elkövetők kéményseprőnek, áramszolgáltató dolgozójának, vízszerelőnek vagy akár egy biztosító társaság képviselőjének adják ki magukat. Éppen ezért a rendőrség azt kéri, mindenki legyen körültekintő és elővigyázatos, és fogadják meg a tanácsaikat.

– Lakásuk ajtaját, családi házuk kapuját mindig zárják kulcsra, akkor is, ha otthon tartózkodnak. A bejárati ajtót pedig minden esetben ajánlatos felszerelni biztonsági lánccal. Az ismeretlen személyeket mindig a bezárt bejárati ajtón kívül várakoztassák – hangsúlyozta Szabó Zita, megyei rendőrségi szóvivő.

– Ha mégis beengednek valakit, lehetőleg úgy tegyék, hogy ne egyedül tartózkodjanak otthon, hanem hívják át a szomszédot, vagy legyen ott valaki, akiben megbízhatnak, és ne engedjék egyedül mozogni a lakásban az idegent. Csak olyan személyeket engedjenek be, akiknek személyazonossága, tevékenységének hitelessége minden kétséget kizáróan megállapítható.

– Például fényképpel ellátott igazolvánnyal, kitűzővel vagy formaruhával rendelkezik. A lakossági közüzemi szolgáltatók közül számlakiegyenlítésre helyszíni díjbeszedést azonban egyik sem végez. Szintén fontos, hogy jótékonysági célra gyűjtőknek készpénzt soha ne adjanak, kérjenek csekket vagy számlaszámot.

– Emellett nagyobb összeget ne váltsanak fel idegennek, mert valódi bankjegy helyett, könnyen kaphatnak hamisítványt – magyarázta a szóvivő, aki hozzátette, hogy ha trükkös csalók próbálkoznak a megtévesztésünkkel, vagy áldozatukká válunk, azonnal értesítsük a rendőrséget.

A nyomozók kiérkezéséig pedig lehetőség szerint ne változtassuk meg a helyszínt, és próbáljunk meg pontos, részletes személyleírást adni az elkövetőről, és írják fel a gépkocsi rendszámát.

Az ünnepek közeledtével egyre több helyen jelennek meg az úgynevezett házaló árusok is. Az elkövetők a végsőkig kihasználják a sértett hiszékenységét, jóindulatát. Az alkalmazott trükkök fegyvertára óriási, az elkövetők gyorsan alkalmazkodnak egy adott szituációhoz.

Számtalan házaló kínál ismeretlen eredetű, hihetetlenül kedvező áron terméket gyanútlan embereknek. Az utcán lassan haladó gépkocsiról, szinte tálcán nyújtják a nagy üzlet lehetőségét. Hirtelen és sok információt zúdítanak a sértettre, elterelve annak figyelmét.

– A házaló árusok módszere, hogy nagyon határozottan, olykor erőszakosan lépnek fel. A pszichés nyomás hatására ugyanis a sértettek gyorsan szabadulni akarnak a kiszolgáltatott helyzetükből, ezért gyorsan megkötik az üzletet. Éppen ezért egészséges bizalmatlansággal és óvatossággal fogadják a váratlanul érkező idegeneket.

– A lakásba pedig semmilyen körülmények között ne engedjék be őket. Gyakran mellékhelyiség igénybevételével, egy pohár vízkéréssel próbálnak meg bejutni a lakásba, jó érzékkel kifürkészni az otthon tartott pénz rejtekhelyét és lopják el azt. Ezért fontos, hogy otthon ne tartsanak nagy mennyiségű készpénzt, jelentős értékeket – javasolta Szabó Zita.

A váratlanul érkező idegeneket a lakásba semmilyen körülmények között ne engedjük be! Illusztrációfotó.
Fotó: Shutterstock

– Házaló, ismeretlen árusoktól ne vásároljanak, és a piaci ártól jóval olcsóbb termék megvételét jól fontolják meg. Csábító lehet az ilyen ajánlat elfogadása, azonban a hirtelen meghozott döntések mindig nagyobb kockázattal járnak. Idős, egyedül élő, rosszul látó embereket gyakrabban környékeznek meg a csalók, tolvajok, ezért kérjék hozzátartozóik jelenlétét az üzlet megkötésénél.

Télen is gondoskodjunk a hétvégi házakról

Az őszi kerti munkálatok végeztével a hétvégi házak, nyaralók lakatlanná válnak. Azok az ingatlanok, amelyek még a minimális mechanikai védelemmel sincsenek ellátva, könnyen a bűnözők célpontjává válhatnak.

– Ne feledjék, hogy a betörő bejutását a mechanikai eszközök akadályozzák meg és az elektronikus riasztó- és jelzőrendszerek ezt a védelmet egészítik ki. Ajánlott ezenkívül rácsot szereltetni valamennyi nyílászáróra – tanácsolta Szabó Zita.

– Ha hosszabb ideig nem tartózkodnak a nyaralóban, értékes elektronikai és háztartási eszközöket ne hagyjanak az épületben. Ha mégis így tesznek, lássák el azokat azonosító jellel, készítsenek róluk fényképet és leltárjegyzéket.

– A telekszomszédokkal alakítsanak ki jó kapcsolatot, a huzamosabb távollét ideje alatt felváltva ellenőrizzék egymás ingatlanjainak sértetlenségét. A telken használaton kívüli vasanyagot ne tároljanak, inkább saját maguk értékesítsék.

A váratlanul érkező idegeneket a lakásba semmilyen körülmények között ne engedjük be! Illusztrációfotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában