SZOLNOK MEGYE

2019.01.20. 07:00

Hosszúak a várólisták, nehéz bekerülni az idősotthonokba

Több száz jelentkező, telt ház és kétségbeesett hozzátartozók. Nem csak országosan, megyénkben is gondot okoz az idős, magát ellátni már képtelen családtag mihamarabbi elhelyezése. Az üresedés rendkívül ritka, általában csak halálozási okból következik be.

Molnár-Révész Erika, Joó Zsuzsa, Daróczi Erzsébet, Ujvári László

A Vízpart körúti otthon is telt házas

Fotó: Csabai István

– A nyolcvankét éves édesapámat szerettem volna beadni Szolnokon egy bentlakásos idősek otthonába, sajnos már képtelen ellátni magát. Ám olyan várólistákkal találkoztam, hogy reménytelennek tűnt az elhelyezése. Egy magánotthonban végül fogadták – meséli három esztendős(!) procedúrával a háta mögött Roland.

A szolnoki fiatalember azt mondja, saját kárán tanulta meg, hogy időben el kell gondolkodni az idős családtag jövőjéről, mert az elhelyezés nem megy egyik pillanatról a másikra. Ezt erősíti meg az egyik fegyverneki magánotthon igazgatója is.

Későn kapnak észbe

– Jelenleg legalább huszonöten várakoznak, hogy bekerülhessenek hozzánk. Intézményünkben ötven idős embert gondozunk, tizennégy szakképzett dolgozóval – mondja Németh Istvánné, a fegyverneki Aranykor Idősek Otthona vezetője.

– Ha valaki önszántából jön be, az a jobbik eset, de az a jellemző, hogy általában már az utolsó stádiumban adja be idős hozzátartozóját a családtag. Óriási problémának tartom, hogy sokan csak akkor kapnak észbe, amikor már baj van – hangsúlyozza a szakember.

A Szolnoki Kistérség Többcélú Társulása Egyesített Szociális Intézménye három telephelyen működtet bentlakásos intézményeket, melyből kettő ápolást-gondozást nyújtó idősek otthona, egy pedig átmeneti elhelyezést nyújtó időskorúak gondozóháza. Az idősek otthonainak engedélyezett férőhelye összesen háromszázharminchat, míg a gondozóházé tizenöt fő.

Telt házzal működnek

– Intézményünk teljes kihasználtsággal működik – mondja Horváth Erika, az intézmény igazgatója.

– Alapszolgáltatásnál, például az étkeztetésnél, házi segítségnyújtásnál, vagy a nappali ellátásnál nem kell várakozni. Idősek otthona tekintetében viszont igen magas a várakozók száma, jelenleg háromszáztíz fő. Ez évek óta folyamatosan nő annak ellenére, hogy a megyeszékhelyen az utóbbi három évben nyolcvan férőhellyel bővült az elhelyezhető idősek száma, valamint a két éve működő gondozóház tizenöt férőhelye is komoly segítséget jelent. Logikus megoldás lenne a férőhelybővítés, de a végtelenségig természetesen az nem megoldható. Véleményem szerint a családok ilyen irányú támogatása segíthetne, ami most elmozdult az ápolási díjak emelésével – teszi hozzá az intézményvezető.

A megyeszékhely Vízpart körúti otthona is telt házzal működik. Jelenleg több mint háromszáz szépkorú vár arra, hogy bekerülhessen a Szolnoki Kistérség Többcélú Társulása Egyesített Szociális Intézménye által fenntartott szobák valamelyikébe
Fotó: Csabai István

Nem kell „beugrót” fizetni

– Karcagon fél-egy év a várakozási idő – mondta el hírportálunknak Hodos Bálintné, a Karcagi Többcélú Kistérségi Társulás Idősek Otthona és Háziorvosi Intézmény vezetője. Az intézet országos felvételi hatáskörű, így nemcsak Karcagról és a kistérségből érkeznek hozzájuk a lakók. Sem a Zöldfa úti, sem a Horváth Ferenc úti telephelyen nincs „beugró” azaz nem kell külön fizetnie a felvételért a lakóknak, csak a meghatározott havi intézményi terítési díjat. Akinek állapota sürgős felvételt igényelne, de azt helyhiány miatt nem tudják biztosítani, javasolni szokták, vegye fel a kapcsolatot a karcagi Kátai Gábor Kórházban lévő ápolási osztállyal, és ott átmeneti időre, míg nem tudják az otthonba felvenni, megoldott a szakszerű gondozása.

Ritka a szabad férőhely

Telt házzal, százszázalékos kihasználtsággal működik a tiszaszentimrei idősek otthona is. Nagyon ritka, hogy elköltözés miatt lenne megüresedés, bár tavaly két példa is volt erre.

– Ötven férőhelyes az intézmény. Jelenleg negyvenkilenc bentlakónk van, éppen este történt egy elhalálozás. Mindig teljes a kihasználtságunk, gyakorlatilag nincs szabad férőhely – ismertette hírportálunk kérdésére Kalmárné Nagy Erzsébet. A Tiszaszentimre Református Szociális Szolgáltató Központ szakmai igazgatója hozzátette, a várakozók létszáma általában öt és harminc fő között mozog.

Martfűn építkeznének

Öcsödön 1985 óta működik ilyen intézmény. Azóta folyamatosan bővítik és korszerűsítik a telt házzal működő épületet. Molnár Bálint polgármester elmondta, az otthon huszonegy fős, ha üresedés történik, azonnal beköltözik az új lakó, aki csak várólistáról kerülhet be. Általában fél-egy évet kell várakozni erre.

A településvezető hozzátette: egy kétszáz fős otthont szerettek volna pár éve felhúzni Öcsödön, ennek az önkormányzat gyakorlatilag mindent alárendelt. Végül azért hiúsult meg a terv, mert nem kaptak hitelt.

Martfűn is visszatérő téma az idősek otthona, illetve annak felépítése. Az idősek száma folyamatosan növekszik. Dr. Papp Antal polgármester szerint csak egy nyertes pályázat viheti előre az ügyet, a legutóbbi nem sikerült. A városban egyébként a Mártírok úti volt iskolaépületet alakítaná át az önkormányzat hetven-nyolcvan fős idősek otthonává.

Nem csak az idősek várnak

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kirendeltsége illetékességi körébe összesen tizenöt szociális intézmény tartozik. Mint azt Sőregi Katalin megbízott igazgatótól megtudtuk, az idősotthoni ellátásra száznegyvenketten várakoznak, de magas a pszichiátriai betegek ápoló-, gondozóotthoni ellátására várakozók száma is, összesen száznegyvenöt fő. Fogyatékosok ápoló, gondozó otthoni ellátására pedig kilencvenhárman szeretnének jelentkezni. A valamilyen szociális ellátásra várakozók száma pedig a kirendeltség illetékességi körében összesen négyszázhúsz ember.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában