KÉPES ÖSSZEÁLLÍTÁS

2018.03.16. 12:35

Így ünnepelt Szolnok megye március 15-én (galéria)

Megyeszerte­ megemlékezésekkel telt a nemzeti ünnep.

A megyeszékhelyen is nagyon sokan voltak kíváncsiak a megemlékezésekre. Képünk a Damjanich-szobornál készült

Fotó: Mészáros János

A megyeszékhelyen a koszorúzások mellett ünnepi beszédek is elhangzottak. Dr. Kállai Mária­ megyei kormánymegbízott szavai után Máthé György római katolikus esperes­plébános mondott egyházi áldást a Damjanich-szobornál.

Lovas bemutatóval és történelmi felvonulással várták a kilátogatókat, délben pedig ünnepi szentmisével, este gyertyagyújtással emlékeztek az 1848/49-es eseményekre Szolnokon.

A vidéki településeken is ünnepeltek: Jászberényben, Karcagon és Tiszafüreden is zajlottak programok.

A reggeli szentmisét követően a Szentháromság téren kezdődött tegnap az ünnepi megemlékezéssorozat Jászberényben. A hagyományoknak megfelelően a ‘48-as emlékműnél mutatták be ünnepi műsorukat a Szent István Sport Általános Iskola és Gimnázium diákjai. A műsort követően helyi intézmények, civil közösségek és pártok koszorúztak a Petőfi-szobornál.

Karcagon a Déryné Kulturális Központ elől indult egy felvonulás a Kováts Mihály Huszárbandérium huszárjainak vezetésével az Országzászlóhoz. Ezt követően a Petőfi-szobor előtt dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter részvételével emlékeztek a százhetven évvel ezelőtti eseményekre.

Tiszafüreden kétnapos programsorozattal emlékeztek meg a szabadságharc hőseiről és áldozatairól. Szerdán a Kiss Pál Múzeum előtt megkoszorúzták a Kossuth-emléktáblát, csütrötökön pedig a ‘48-as emlékmű előtt helyezték el az emlékezés virágait. Később a szakgimnázium aulá­jában adták át a város elismerő díjait. Közel ötven gyermek és pedagógus kapott elismerést.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában