EBJÁRŐR

2018.04.21. 06:55

Ismerjék meg Cserkeszőlő első polgárőr kutyáját, Samut

Hamarosan ebekkel járőrözhetnek a polgárőrök, méghozzá őshonos magyar kutyafajtákat helyeznek szolgálatba. Megyénkben már el is kezdődött Samu, a kuvaszkölyök kiképzése.

ÚN

Samu még csak elsős, messze még az érettségije. Sokat kell vele törődni, mondja kiképzője, Kakuk Gábor.

Forrás: Beküldött fotó

Az Országos Polgárőr Szövetség tavaly év végén határozott arról, hogy létrehozza a kutyás szolgálatot. Cserkeszőlőn pedig nemrég el is kezdődött egy kuvaszkölyök betanítása.

– Azért lett Samu, mert olyan... Samu feje van – nevet Kakuk Gábor, Cserkeszőlő első polgárőr kutyájának kiképzője. Gábor rendőrként dolgozik, évek óta négylábúak a társai. Szabadidejében polgárőrködik.

– Samu még csak három hónapos, de már látszik rajta, hogy igazi kuvasz. Önfejű és makacs. Ha valamit nem szeretne csinálni, rimánkodhatok én neki...! Amúgy már hallgat a nevére, ha szólok neki, visszajön. Ha akar – fűzi hozzá nyomatékkal.

Samu március elején érkezett Cserkeszőlőre egy tenyésztőtől, hogy igazi polgárőr kutyát faragjanak belőle. Ehhez legalább másfél év szükséges, legalább ennyi időt vesz igénybe a kiképzése. Bár a kuvasz területvédő, gazdája azt szeretné, ha őrá is vigyázna járőrözéskor.

– Javasolták, kerítsük körbe az egész települést, úgy megvédi Cserkét, hogy öröm lesz nézni! – mondja Gábor, hozzátéve, nem a kuvasz a legkiválóbb fajta járőrkutyának, de nem is reménytelen. Amit a polgárőr-szabályzatban feladatként leírtak, azt – beszélgetőtársunk szerint – teljesíteni fogja.

Kiderül, a Földművelésügyi Minisztérium azt kérte, hogy mindenképpen magyar fajta legyen a négylábú polgárőr. Első körben kuvaszokat képeztek és képeznek ki.

– Pulit, pumit igen nehezen tudtam volna elképzelni e feladatra. Erdélyi kopó és magyar vizsla inkább keresőkutyának alkalmas. Komondor már dolgozott szolgálati kutyaként. Kuvasz soha. Ez lesz az első próbálkozás, én is most tanulom őt.

– Többen mondták, hogy félnek a kuvaszoktól, mert hamisak, meg harapósak. Ez azonban attól függ, hogyan van tanítva – nyugtat meg mindenkit Kakuk Gábor, aki azt tervezi, Samu legalább tíz-tizennégy évig lesz hűséges társa.

Kölcsönadni más polgárőrnek nem szeretné, arra oktatja, hogy őt fogadja el és védje meg mindenáron.

– Jó „fizetést” ígértem neki – kacsint ránk Gábor.

– Mindennap megfőzöm neki a csirkemájat, a virslit, meg a farhátat. Azt hiszem, elégedett ezzel az üzlettel.

Samu még csak elsős, messze még az érettségije. Sokat kell vele törődni, mondja kiképzője, Kakuk Gábor.
Forrás: Beküldött fotó

– Hé, Samu, gyere vissza...! Samu! Nem érted, mit beszélek? Ne menj el! – kiállt a távolba Gábor, majd bocsánatot kérve gyorsan elköszön tőlünk. Samu úgy tűnik, egy nyúl után vetette magát.

Hiába, Samu még csak kis elsős, messze az érettségi...

Pszichés segítséget kapnak

Március végén az Országos Polgárőr Szövetség a Földművelésügyi Minisztériummal és a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetségével közösen elindított egy mintaprogramot.

Ennek célja a magyar kutyafajták és az Országos Polgárőr Szövetség kutyás szolgálatának népszerűsítése.

A mintaprogram nyitórendezvényen öt fajtatiszta kuvaszkölyköt adtak át polgárőr-egyesületek részére, melyek kiképzését a Földművelésügyi Minisztérium finanszírozza.

Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke szerint nemcsak a hungarikumok megőrzéséről van szó, hanem arról is, hogy a polgárőrök a kutyák jelenlétével pszichés segítséget kapnak a szolgálatuk ellátásához.

Döme már három éve „dolgozik”

Tiszaszentimrén már évek óta „teljesít szolgálatot” Döme, az angol véreb. A tökéletesen kiképzett, nyomkövetésben jeleskedő kutya a rendőrség kötelékéből került a helyi polgárőrséghez még 2015-ben. Képességei messze felülmúlják német juhász társaiét.

Egykor kimondottan arra tenyésztették ki ezt a fajtát Angliában, hogy a sebesült vadat felkutassa – magyarázta korábban honlapunknak az eb kiképzője, Hüse Kata.

– Ennek köszönhetően kétszer annyi szaglósejtje van, mint a német juhásznak, így kiválóan hasznosítható keresőkutyaként. Mivel azonban rendkívül barátságos, az agresszivitásnak szinte szikrája sincs benne, a rendőrség kötelékében körülményesebb dolgozni vele, hiszen többnyire kell mellé egy vérmesebb kutya is.

– Így történhetett meg, hogy a tökéletesen kiképzett, háromesztendős nyomkövető Dömét idő előtt „nyugdíjazták” a rendőrségtől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában