jászkunság

2019.03.24. 11:25

Immár hetven megyei értékre lehetünk büszkék

Konferenciát tartott a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Értéktár Bizottság a napokban a megyeházán. A köszöntőgondolatokat Piroska Miklós, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke intézte a résztvevőkhöz. Kitért a múlt ismeretének, valamint nemzeti értékeink megőrzésének fontosságára.

Szabó Lilla Laura

Az esemény közben kunsági legénybotokból álló kiállítást is láthattak a résztvevők

Fotó: Mészáros János

Az eseményt Rózsa Lajos, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Értéktár Bizottság elnöke nyitotta meg. Beszédében említést tett a korábbi évek intenzív, gyümölcsöző munkájáról, sikeres pályázati eredményekről, továbbá ismertette a nap programjait.

Hangsúlyozta, hogy immár hetven megyei értékre lehetünk büszkék, melyek közül a karcagi birkapörkölt hungarikummá vált. A Magyar Értéktár listájára pedig a mezőtúri fazekasság, valamint népművészet mestere díj kitüntetettjeinek munkássága is felkerült.

Horváth Imre, az agrárminisztérium hungarikum főosztályának kommunikációs referense előadását a lélek, érték, minőség hármasának fontosságával kezdte.

A helyi azonosságtudat megőrzése és építése igazi alappillér a települési értéktárak munkája során – hangsúlyozta, majd hozzátette, ha az apró sejtek egészségesek, maga a szervezet is az lesz.

A pályázatok egyébként nagy segítséget jelentenek, az elmúlt évek sikerei is ezt mutatják. Idén szintén lehet számítani rá, ugyanis előkészületben van a hungarikum pályázat, melynek részletei április második felében lesznek elérhetők.

Az esemény közben kunsági legénybotokból álló kiállítást is láthattak a résztvevők
Fotó: Mészáros János

Tőgyiné Farkas Éva, a Nemzeti Művelődési Intézet Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Igazgatóságának vezetője a feladatok, módszerek, sikeres tapasztalatok kapcsán beszélt munkájukról.

A szakmai támogatás az egyik legértékesebb segítség, melyet a meglévő, illetve újonnan létrejövő bizottságok számára nyújtanak. A fiatalok figyelmének felkeltése, megragadása szintén értékes cél. A „Fiatalok az értékőrök útján” program egy sikeres kezdeményezés, megyénkben is tervben van egy értékőr csapat szervezése.

Dr. Fülöp Tamás, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Értéktár Bizottság tagja a szervezet működésének rejtelmeibe engedett bepillantást nyerni előadása során. Kiemelte, hogy minden javaslatra, kérésre adnak visszajelzést, illetve nyomon követik az értéktárak munkáit.

Minden településnek van mire büszkének lennie, együttes erővel akár eddig rejtett kincsekre is bukkanhatunk. Az esemény foglalkozásokkal folytatódott, majd oklevelek átadásával zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában