TISZAFÜRED

2018.06.21. 15:21

A Jász Világtalálkozón is tiszteletét teszi a füredi mester

Ezúttal Zalaegerszegen bizonyult a legjobbnak Nagyné Török Zsóka, tiszafüredi fazekas. A népi iparművész idén sem tétlenkedik, a zalai megmérettetés után Mezőmegyeren is kiválóan szerepelt.

Ujvári László

Zsóka büszkén mutatja meg alkotásait a nyári seregszemléken, fesztiválokon, szerte az országban

Forrás: Beküldött fotó

Június első hétvégéjén a zalai megyeszékhelyen szervezték meg a XV. Zalaegerszegi Nemzetközi Fazekas Keramikus Találkozót. Zsóka már ötödik alkalommal vett részt a fesztiválon. A versenyen már kétszer indult, de még nem ért el eredményt. Eddig.

– Egy dunántúli egyenes nyakú tejesfazekat készítettem. Mindenkinek egy múzeumi darabot kellett rekonstruálnia, tökéletesítenie – mesélte. Alkotását első hellyel jutalmazta a szakértőkből álló zsűri. Pont az egyszerűsége miatt volt nehéz feladat dunántúli kerámiát készíteni egy alföldi fazekasnak.

– Külön büszkeséggel tölt el, hogy az ország legjobb keramikusai indultak a versenyen – jegyezte meg. Megtiszteltetés számára az is, hogy már évek óta ott van a meghívott vendégek között.

Egy héttel később már az ország másik felén mutatta meg magát. Június 8. és 10. között rendezték meg a harmadik Kárpát-medencei Fazekas Találkozót Békéscsaba-Mezőmegyeren. Második alkalommal jelent meg a családias hangulatú rendezvényen.

– Ez a zalaegerszegitől valamivel kisebb program. Összejönnek fazekasok az ország minden pontjáról, és kötetlenül átbeszélik a szakma csínját-bínját – magyarázta. Ezen a versenyen mindenki mást képvisel, más tájegységet és stílust.

Zsóka büszkén mutatja meg alkotásait a nyári seregszemléken, fesztiválokon, szerte az országban
Fotó: Beküldött fotó

– Mindig felmerülnek új kérdések. Sokat beszélnek például arról, miként alkalmazkodjanak a kor változó igényeihez.

Egy főzőcsapatot alkottak Les Gáborral, a Népművészet Mesterével. A bodonyi fazekassal régi jó barátságot ápolnak. Kecskeragu-levesüket a legjobbnak ítélte a zsűri. A korongozóversenyen címvédőként indult, egy mézes bödönt kellett készítenie. Alkotásával most a második helyet sikerült elhoznia. Néhány milliméteren múlt az első hely…

A nyári nyüzsgés persze ezután is folytatódik. Június végén ott lesz a XXIV. Jász Világtalálkozón, Jászfényszarun. Mint elszármazott, a falu szülöttje, idén ő is meghívást kapott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában