Jászkunság

2018.03.21. 13:56

Kerüljük el a buktatókat használt autó vásárlása esetén!

Egyre bátrabban vásárolnak autót hazánkban. A kereskedők elmondása alapján újra felpörgött a használtautó-piac. Péntek László, a szolnoki Nesztor-Autó tulajdonosa is azt tapasztalta, hogy összességében növekedett a használtautó-eladás, főként, mert egyre többet hoznak be külföldről.

A másik fontos dolog, hogy mielőtt megvásároljuk az autót, menjünk vele egy próbakört. (Képünk csak illusztráció)

Forrás: Shutterstock

A 2–3 és az 5–6 év közötti vagy a jó állapotú, 10 év körüli autók iránt a legnagyobb a kereslet, másfél-két milliós összeghatárig. Ha valaki használt autót szeretne venni, a legfontosabb a jármű műszaki állapotának felmérése.

Hogy mennyi kilométert futott, rendszeresen szervizelték-e, volt-e sérülve. Ezek számbavétele a legfontosabb. A használt autók vásárlásakor ma a legnagyobb gond, hogy sok embert csábít, ha viszonylag kedvezően meg tud venni egy külföldről behozott, idős járművet.

Ez azonban csak első körben tűnik jó vételnek, utána szembesülünk azzal, hogy millió műszaki probléma van vele.

– Sokszor előfordul, hogy a fél-egy éve megvett autót újra eladásra kínálják, mert csalódtak benne. Hogy ezt elkerüljük, érdemes valamilyen módon átvizsgáltatnunk a gépkocsit. Főleg abban az esetben, ha nem ismerjük az előéletét.

– A legegyszerűbb, ha egy olyan ismerőstől kérünk segítséget, akinek van autószerelői tapasztalata. Ha erre nincs lehetőségünk, egy szervizben is kérhetünk teljes átvizsgálást. Ez körülbelül 8–10 ezer forintba kerül, és részletes állapotfelmérést kaphatunk a járműről – árulta el a szakember, aki szerint a lényeg, hogy tisztában legyen a vevő azzal, mi vár rá.

– A legnagyobb probléma olyankor szokott lenni, ha az autó aránytalanul sokat futott, több százezer kilométert, és kiderül róla, hogy nem volt rendesen szervizelve.

– Ha valaki úgy vesz meg egy autót, hogy azt hiszi, 150 ezer kilométer van benne, de közben meg 500, és ez utólag derül ki vagy ki sem derül, azzal nem sok mindent lehet kezdeni – szögezte le.

– Tapasztalataim szerint persze a vevők át szokták nézetni a megvásárolni kívánt járművet.

A másik fontos dolog, hogy mielőtt megvásároljuk az autót, menjünk vele egy próbakört. (Képünk csak illusztráció)
Forrás: Shutterstock

– Ezt mi is szorgalmazzuk és a vevők is igénylik. Olyat még nem tapasztaltam, hogy valaki ki se próbálta volna a kiválasztott gépkocsit – jegyezte meg.

Péntek Lászlótól megtudtuk, az, hogy benzines vagy dízeles autót vásároljunk, a használattól függ. Ha rövid távokat megyünk, az előbbi javasolt, nagyobb utakra pedig az utóbbi. Ha valaki évi 20–30 ezer kilométernél nem autózik többet, akkor nem érdemes dízeleset vásárolni.

Ha pedig arról van szó, hogy külföldről behozott vagy magyarországi autót érdemes-e vásárolnunk, a szakember egyértelműen az utóbbiak pártján áll. Azoknak elég jól lekövethető a múltja.

A külföldről behozottak ára általában azért kedvezőbb, mert biztosan sokat futottak és nem túl jó az állapotuk sem. Ha ilyen járművet vásárolunk, feltétlenül vizsgáltassuk át.

Tovább öregedett a hazai autópark

A Jóautók.hu közleménye szerint tavaly év végén 14,1 év volt a forgalomban lévő hazai személygépkocsik átlagéletkora, szemben az egy évvel korábbi 13,9 évvel.

Miközben tavaly öt százalékkal nőtt a hazai gépjárműállomány, annak területi eloszlása egyenlőtlen. Ezer főre átlagosan 350 autó jut. Míg a gazdagabb megyékben ez a szám 400 körül mozog, addig Észak- és Kelet-Magyarország egyes megyéi lemaradást mutatnak. Szűkebb hazánkban például nem emelkedik 300 fölé ez az érték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában