SZOLNOK MEGYE

2018.12.12. 07:00

Jön a változás: 2019-től biztosítási adót kell majd fizetni

Ha az egyéb feltételek nem változnak, akkor a baleseti adót váltó biztosítási adó nem drágítja a kötelező biztosításokat. Azonban az alkatrész- és szervizdíjak továbbra is hatással lehetnek a befizetendő összegre – derül ki megyei körképünkből.

Hutter Zsófia

Képünk illusztráció.

Forrás: Shutterstock

– Fogalmam sincs, hogy mi, és hogy változik majd jövőre az autónk biztosításával kapcsolatban... – kezdte a szolnoki Takács Ilona.

– Egyik helyen azt olvastam, hogy drágább lesz, máshol meg azt, hogy bár változik, de nem kell majd többet fizetni. Kíváncsi leszek, milyen összegről küldik majd a levelet.

– Az viszont biztos, hogy ha magasnak találom a megfizetendő díjat, akkor váltok. Ha lehetőségem van kedvezőbb áron biztosítást fizetni, természetes, hogy azt választom, amelyiknek jutányosabb a díja – árulta el a hölgy.

Az autótulajdonosok nagy részét foglalkoztatja a kérdés, hogy vajon a január 1-től életbe lépő jogszabályi változás mennyire befolyásolja majd a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás díját. Ugyanis 2019-től a baleseti adó megszűnik, helyette biztosítási adót kell majd fizetni.

– Eddig láttuk a biztosítási díjat és külön a baleseti adót, ez a kettő együtt képezte azt az összeget, amit kötelező biztosításra fizettünk – kezdte Kis János, a Bróker Royal Biztosítási Alkusz Kft. munkatársa.

– Januártól ez megváltozik. Megszűnik a harminc százalékos baleseti adó, helyét egy huszonhárom százalékos biztosítási adó veszi át, melyet az eddigiekkel ellentétben nem a díjon felül, hanem a díj részeként kell megfizetni.

Képünk illusztráció.
Fotó: Shutterstock

A szakember elmondta, ez azonban csak azokat a szerződéseket érinti, ahol az évforduló jövő január 1. után esedékes. Tehát akinek például idén szeptemberben volt, azt 2019 szeptemberéig még a régi jogszabály szerint baleseti adó terheli.

A változás miatt alapesetben nem nőne az autósok terhe. Azonban a díjszabás módosítására, ahogy régen, úgy ezután is hatással lehetnek az alkatrész- és szervizdíjak, valamint a munkaerőköltségek további emelkedése is.

Kis János hozzátette, már pár ezer forintét is új biztosító után néznek a tulajdonosok.

– Az idén hozzánk forduló autósok nagyjából nyolcvan százaléka váltott – mondta.

– Az esetek többségében még az alapján választanak társaságot az autósok, hogy milyen összeget állapítanak meg nekik – zárta gondolatait a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában