fesztivál

2019.07.14. 13:00

Jubilált a népszerű programsorozat Jászárokszálláson

Jászárokszálláson huszadik alkalommal rendezték meg július 10. és 14. között az Árokszállási Nyár fesztivált. A rendezvény központi programeleme ezúttal is a birkafőző verseny volt. Még az eső sem tántorította el a főzőket, akik lelkesen készítették el a finomságokat. A forgatag bővelkedett kulturális, művészeti és szórakoztató programokban.

Illés Anita

Szombaton kora délelőtt ínycsiklandozó illatok terjengtek a város főterén, ami már jelezte, hogy javában zajlik a jubileumi birkafőző verseny. A legtöbb csapat sátra előtt bográcsokban vagy üstökben rotyogott a pörkölt, néhányan cserépedényben töltött káposztát készítettek, míg mások ízletes húst sütöttek.

Az eső sem tántorította el a versenyzőket, hiszen ezúttal hatvan csapat főzött birkapörköltet, negyvenhárman pedig szabadon választott ételt. Kreativitásban idén sem volt hiány.

A „Tajték” nevű csapat például a honfoglaláskori konyhából a hunok egyik kedvenc ételét, az áldos levest birka- és marhahúsból készítette el. Az Árokszállási Nyár célja kezdetektől az, hogy erősítse a helyiek kötődését a településhez, összehozza egy vidám, hangulatos napra a családokat, baráti társaságokat, munkahelyi és civil közösségeket, környékbelieket. Kovács Tiborné évről évre részt vesz a rendezvényen, éppen a pörköltet forgatta, amikor szóba elegyedtünk.

– A jó birkapörkölt alapja a jó alapanyag. És persze szívvel, lélekkel kell elkészíteni. Ezúttal megküzdöttünk az esővel, de nem vette el a kedvünket. Örülök, hogy együtt van a család és közösen főzünk – mondta Kovács Tiborné.

– Az ételeket Pethes Alajos életműdíjas szakoktató elnökletével értékelte a zsűri – A birkafőző versenynek százhárom nyertese van, mert aki benevezett és elkészítette az ételt, az nyertesnek számít – mondta a szakoktató. Az elismeréseket, díjakat Gergely Zoltán polgármester és a zsűri elnöke adta át a csapatoknak.

A rendezvényt a helyi civil szervezetek, közösségek, alkotók közreműködésével idén is számos kulturális, szórakoztató és művészeti program színesítette. A Széchenyi István Általános Iskola udvara kakas kukorékolástól volt hangos. Negyvenhat kakast neveztek be ugyanis a Csörsz vezér Galamb, Díszmadár és Kisállattenyésztők Egyesülete kakaskukorékoló versenyére. A zsűri szemügyre vette ám a baromfiudvar ékességeinek szépségét is.

Látványos, szemet gyönyörködtető volt a Virágkedvelők Klubjának kiállítása. Balogh Józsefné klubvezető elmondta, hogy a tárlatot a tagok által gondozott virágokból állították össze.

Az általános iskola termeiben képzőművészek, alkotók kiállításai kaptak helyet, míg a templomban fotókon mutatták be a Szent Erzsébet Karitász Csoportot huszonöt éves történetét. A legkisebbeket rengeteg gyerekprogram szórakoztatta. Sokakat vonzott a tűzoltóság udvarán a lánglovagok tűzoltósági bemutatója. A rendezvény sztárvendége a Bikini együttes volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában