KARCAG

2018.03.16. 06:58

Hároméves hármas ikreket látogattunk meg Karcagon

A karcagi Feke Viktória és férje, Czinege Attila számára 2014. december 6-án teljesült a nagy álom, megszülettek hármas ikreik: Atus, Milus és Viki. Nagy segítség volt akkor számukra, hogy az önkormányzattól nappalra egy gondozónőt kaptak. A kicsiket hétfőn reggel az óvodában kerestük fel.

Daróczi Erzsébet

A Csokonai úti óvoda Katica csoportjába járnak az ikrek. A kép bal szélén Benéné Kecskeméti Anikó tagóvoda-vezető ölében Atus ül, az édesanya Vikivel, az édesapa pedig Milussal látható.

Fotó: Daróczi Erzsébet

– Az egyébként nagyon eleven három gyerkőc most egy pillanatra sem engedi el apja kezét, bújnak hozzá, csüngenek a nyakán. A magyarázat egyszerű, apa most épp itthon van, így ki kell használni vele minden közös percet – magyarázza az édesanya.

– Három évvel ezelőtt Atika 1460 grammal, Milus 1630 grammal, Viki 1400 grammal látta meg a napvilágot. Az első időszak rettenetesen nehéz volt.

– Két ember mindig kellett a gyerekek mellé, így testvéreim, barátaim, anyósom és anyukám ott volt velem, hiszen a férjem akkor is külföldön dolgozott.

– Köszönjük a segítséget az önkormányzatnak is, hiszen biztosítottak nekünk napi nyolc órában egy gondozónőt – sorolja a kezdeteket Viki.

Az is kiderül, a kislány a vezéregyéniség, mindig az ő akarata teljesül. Milus a legcsendesebb, Atus pedig a legnyugodtabb hármuk közül. Leghamarabb Milán kezdett beszélni, anya volt az első szó, aztán a többiek is követték, de ugyanez volt a szobatisztaságnál is.

Mindenben húzzák, erősítik egymást. Egy év alatt kialakult a rendszer, ami szerint a mindennapjaikat élik. Addig a férj is otthon volt, most azonban újból kint van külföldön.

– Már csak ebben az évben dolgozom Németországban, aztán hazajövök – mondja Attila.

– Mivel kevesebbet, háromhetente látom csak őket, talán én vagyok a megengedőbb. Ha itthon vagyok, az nagyon intenzív, programdús időszak.

„Mára teljesült a másik vágyunk is, saját kertes házba költözhettünk, ami nagyon jó”

– árulja el a férj.

– Éjszakára azért szeretem, ha ott van velem az anyukám vagy a testvérem, mert ha orvoshoz kell menni, jól jön a segítség. Már most látom, mennyire ragaszkodnak egymáshoz. Milán kórházban volt, mert nagyon fulladt.

– A másik kettő csendben várta, ahogy éjjel összepakoltam, s türelmesen végigvárták a vizsgálatokat és aggódtak a testvérükért.

– Bár mindent megesznek, nem válogatnak a brokkoli, a zöldség, a gyümölcs, a cékla, a kolbász is jöhet, mégis sokat betegeskednek – mondja az anyuka.

A Csokonai úti óvoda Katica csoportjába járnak az ikrek. A kép bal szélén Benéné Kecskeméti Anikó tagóvoda-vezető ölében Atus ül, az édesanya Vikivel, az édesapa pedig Milussal látható.
Fotós: Daróczi Erzsébet

Benéné Kecskeméti Anikó tagóvoda-vezető szerint már most látható, hogy Viki nagyon kis táncos lábú, a fiúk is szépen rajzolnak, szeretnek mesét is hallgatni.

Bár gyakran voltak betegek az ikrek, így lassabban kezdenek összebarátkozni Katica csoportos társaikkal, de már közösen velük is játszanak, mondja a szakember.

Babacsomagot kapnak az újszülöttek

Az önkormányzat a költségvetési rendeletben babacsomag bevezetéséről rendelkezett, mondja Dobos László polgármester.

A Babacsomag a 2018. január 1-jén vagy azt követően született újszülöttek gondozását segítő egyszeri természetbeni támogatás, bruttó 20 ezer forint értékben. Babaápolási termékeket, használati tárgyakat tartalmaz.

Kitétel, hogy a szülő vagy törvényes képviselője a gyermek születését megelőző egy évnél hosszabb ideje Karcag közigazgatási területén bejelentett lakcímmel rendelkezzen, életvitelszerűen itt lakjon.

Az első babacsomagok március 19-től vehetők át a polgármesteri hivatalban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában